VELIKO JESENJE PORIBLJAVANJE Više od 25.000 mladih šarana pušteno u Južnom Banatu

11:00

12.12.2023

Podeli vest:

Vojvodinašume

Poribljavanje je jedna od značajnih mera za očuvanje i unapređenje ribljeg fonda i ima za cilj da obezbedi očuvanje i povećanje ribljeg fonda, kao i proširenu reprodukciju kod postojećih vrsta.
„Javno preduzeće „Vojvodinašume“, u okviru velike jesenje akcije poribljavanja, a u skladu sa godišnjim programima upravljanja, proteklih dana vršilo je poribljavanje kod Kovina (Ribolovno područje „Banat“ – Gajački dunavac), Dubovca (RP „Labudovo okno“) i Banatske Palanke (RP „Labudovo okno“ – bara Đurica). Kod Kovina ispušteno je 5.000 komada jednogodišnjih jedinki šarana (500 kg), a kod Dubovca i u Baru Đurica po 10.000 komada jednogodišnjih jedinki šarana (2.000 kg)“, kaže nam Ivan Tešić zastupnik Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo.

Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo JP Vojvodinašume gazduje ribarskim područjem koje je jedno od najbogatijih ribljim fondom u Republici Srbiji, ukupne dužine od 80 kilometara, a koje u svom sastavu ima tri gore navedena ribarska područja.

Pored svakodnevnih aktivnosti, kada je u pitanju kontrola ribarskih područja, Šumsko gazdinstvo Banat Pančevo sprovodi i organizovane akcije sa kolegama iz sistema JP Vojvodinašume, odnosno sa ribočuvarima iz drugih gazdinstva. Udružene akcije se pojačano sprovode u vreme pravoslavnog posta, jer je tada najveća ekspanzija ribokrađe na svim vodama u Republici Srbiji.

„Kada se sumiraju ovogodišnji rezultati poribljavanja, spasavanja i translokacije riblje mlađi u matična rečna korita, može se konstatovati da je JP Vojvodinašume, kao odgovoran korisnik i primeran upravljač ribolovnih područja, vratio u naše reke više od 65.000 jedinki plemenite autohtone ribe iz prirodnog i veštačkog uzgoja, što je rezultat nove poslovne politike preduzeća u delatnosti ribarstva, čime će se, uz naporan rad ribočuvarske službe, riblji fondovi u našim rekama značajno unaprediti na radost velikog broja ribolovaca Vojvodine i Srbije“, navodi se u saopštenju JP Vojvodinašume.

(Pančevac/Vojvodinašume)

VUČIĆ: Prosečna plata u Srbiji do 2027. biće veća od 1.400 evra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.