UGRADNJA AEROBNIH CEVČICA PONOVO MOGUĆA U PANČEVAČKOJ BOLNICI: Zahvaljujući jednostavnoj intervenciji, mališanima se brzo vrati sluh

22:05

12.12.2023

Podeli vest:

printscreen/YT/RTV Pančevo

Pre nekolko meseci na Odeljenju uho, grlo nos u Opštoj bolnici počela je ponovna ugradnja aerobnih cevčica koje omogućavaju da se otkloni sekret koji se nakuplja u eustahijevoj tubi. Ovaka intervencija je važna, jer prvi znak da dete ili odrasli imaju problem je da ne čuju. Za roditelje je velika prednost, jer sada u na ORL odeljenju rade operacije i nije neophodno čekanje i vođenje deteta u druge zdravstvene centre.

– Mahom su to mala deca, od 3 do 5 godina, nemaju potrebe da idu na Institut za majku i dete i čekaju. To nisu  komplikovane operacije. Ugradnja aerobnih cevčica je namenjena onima kojima ne funkcioniše eustahijeva tuba, mi pokušavamo da otpušimo nos, kada se stvori negativan pritisak luči se sekret, on se prazni preko eustahijeve tube, ako ona ne radi, taj sekret se zadržava – objasnio je dr Veljko Božić, načelnik ORL odeljenja.

Opreacija nije komolikovana, ali može pomoći da se detetu ponovo vrati sluh. Te cevčice stoje nekolko meseci do godinu dana, one spontano ispadnu, a za samo sedam dana pacijentima se sluh vrati. Za kratko vreme od kada se ugradnja ventilacionih cevčica ponovo radi u pančevačkoj bolnice, operisano je desetoro dece, a do kraja godine biće još nekolko intervencija, ističe dr Božić.

ZDRAVA GRICKALICA: Pistaći su odlični za nervni sistem, sprečavaju dijabetes i stvaraju jak imunološki sistem

(Pančevac/RTV Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.