Proslavljen jubilej 160 godina od osnivanja Gimnazije „Uroš Predić“

11:19

08.12.2023

Podeli vest:

Grad Pančevo

Jedna od najstarijih prosvetnih ustanova u Srbiji – naša, pančevačka Gimnazija „Uroš Predić”, proslavlja šesnaest decenija postojanja.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva se povodom proslave 160 godina od osnivanja Gimnazije „Uroš Predić“ obratio prisutnima u prepunoj dvorani Kulturnog centra Pančevo. Pančevačka gimnazija „Uroš Predić“ osnovana je naredbom Dvorskog ratnog saveta u Beču 1863. godine, a gimnazijalci bogatim programom tokom cele nedelje obeležavaju jubilej.

„Velika mi je čast i izrazito zadovoljstvo što mogu danas da vam se obratim povodom velikog jubileja, Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu. Ova godišnjica nije samo broj, ona je svedok neverovatnog nasleđa koje su generacije pre nas počeli, a mi danas nastavili da izgrađujemo zajedno. Ponosno se prisećamo imena poput Mihajla Pupina, Isidore Sekulić, Miloša Crnjanskog, Uroša Predića, čije ime nosi naša škola. Njegovo nasleđe je samo jedan od mnogih dragulja koji krase istoriju ove ustanove. Gimnazija nije samo škola, ona je institucija koja je oblikovala mnoge od naših najvećih umova. Mnogi od naših velikana prošli su kroz hodnike naše Gimnazije, sedili u klupama, prenosili znanje i stvarali temelje svojih budućih uspeha. Gimnazija „Uroš Predić“ nije samo institucija obrazovanja već i mesto gde se oblikuju karakteri, gde se neguje ljubav prema znanju i gde se oblikuju budući lideri, inovatori i građani sveta.

Njena dugovečnost svedoči o posvećenosti ne samo profesora, nego i svih zaposlenih u školi koji su tokom svih ovih godina ulagali napore kako bi pružili vrhunsko obrazovanje mladim ljudima. Kao đak koji je pohađao Gimnaziju, rećiću vam da je ova godišnjica prilika da se setim lepih trenutaka, izazova, ali i uspeha koji su oblikovali moje školske dane. Ona takođe predstavlja i obavezu prema budućnosti. Ovo je i prilika da izrazim zadovoljstvo što kao gradonačelnik Panačeva zajedno sa svojim timom mogu da doprinesem našim mladim naraštajima da imaju još bolje uslove za obrazovanje. Rekonstruisali smo fiskulturnu salu, obezbedili smo sredstva za izgradnju novog objekta koje je u toku, kako bi proširili kapacitete učionica i omogućili još većem broju naše dece da stiče obrazovanje u ovoj ustanovi. Nadam se da ćemo se svi ponovo okupiti na otvaranju novog objekta u Gimnaziji koji će biti opremljen najmodernijim učionicama, kabinetima i bibliotekom, ali tu nećemo stati, nastavićemo da ulažemo i dalje, jer mladi jesu naša budućnost. Ulaganjem u mlade kroz obrazovanje, osiguravamo sigurnu i stabilnu budućnost! Čestitam nam svima na 160 godina postojanja Gimnazije „Uroš Predić“. Neka naša zajednička priča nastavi da živi kroz buduće generacije i neka naša Gimnazija i dalje bude mesto gde se budi znatiželja, gde se podstiče kreativnost i neguje ljubav prema učenju i obrazovanju, mesto gde se stvaraju veliki ljudi“ rekao je gradonačelnik Stevanović.

Program je otvorio hor, a zatim se obratila Zorica Pomar, direktorka gimnazije „Uroš Predić“.

„Jubileji su trenutak za hvalu. Uz bezbroj priznanja na takmičenjima, brend Gimnazije je i školski hor. Ove godine dve decenije slavi i profesorski bend, dok snagu muzičke sekcije pokazuje i „Gimnazijski idol“, koji najviše neguje rok. Podjednako su jake lingvistička i prevodilačka sekcija, astronomska, likovna i dramska, koja svake godine postavi više učeničkih predstava. Škola ima i Klub ljubitelja psihologije, dok novinarska redakcija brine da redovno izađu časopisi „Haos“ i dvojezični biološki u elektronskom izdanju.

Gimnazijske sportske ekipe uspešne su u gotovo svim sportovima, što je školi donelo titulu najuspešnije u prošloj godini na školskim sportskim nadmetanjima, pa i na Sportskoj olimpijadi omladine Vojvodine. Pančevački gimnazijalci, sportisti predstavljaju Srbiju i na međunarodnim takmičenjima, a može biti samo bolje, jer bolji su i uslovi koje od ove godine imaju u zdanju iz 1888. godine. Od toga vremena poživela je i fiskulturna sala koja je dočekala kompletnu rekonstrukciju, a u toku je i izgradnja novog objekta u nastavku postojeće zgrade, namenjen kabinetskoj nastavi. Ipak, najveće bogatstvo i uspeh škole jesu njeni učenici i zaposleni. Važno nam je da više razvijamo one osobine koje vremenom nestaju, a to su empatija, dobročinstvo, razumevanje, napredak, saradnja, učenička podrška i posebno poboljšanje odnosa na relaciji učenik profesor roditelj“ istakla je Zorica Pomar.

Kompletan program Svečane akademije pripremili su učenici gimnazije i njihovi nastavnici, a organizuju i dobrotvorni Gimnazijski bal na kojem će prikupljati sredstava za opremanje novog objekta škole.

Gimnaziju „Uroš Predić“ upiše svake godine 260 novih đaka, a trenutno je pohađa 975 učenika u 36 odeljenja društveno-jezičkog, prirodno-matematičkom smera, jednim IT odeljenjem.

(Pančevac/GradPančevo)

Grad Pančevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.