BATIŠA IZ TOPOLE GODINAMA SKUPLJA STARI NOVAC Ima bogatu zbirku na desetine unikatnih primeraka FOTO

11:44

15.12.2023

Podeli vest:

RINA

TOPOLA – Kolekcionastvo je strast koju mogu da shvate samo oni koji se time bave. Batiša Ivović iz Topole jedan je od onih koji ima svoj hobi još iz detinjstva, a od njega decenijama ne odustaje.

Bavi se sakupljanjem starog novca i kako kaže novčanice je prvo prikupljao od svojih predaka a onda su mu i prijatelji poklanjali, a nešto je novca ostalo i sa putovanja. Tako sada njegova zbirka starog novca broji na desetine primeraka od dvadesetih godina prošlog veka pa sve do danas.

– Prva novčanica je iz 1929. godine od sto dinara potom se tu nalazi većina novčanica iz godina koje su dolazile kasnije kako se smenjivao novac tako je ova zbirka i pravljena. Pored novčanica koje sam stalno dodavao ja sam odštampao i sve one novčanice koje su obeležile taj period uz detaljan opis izgleda, godinu kada je odštampana. Nešto novca je od prijatelja, rodjaka, nešto je ostalo u kući uglavnom su služile za igru kod dece a ja sam ih sačuvao od zaborava“, kaže Batiša Ivović za RINU.

On ističe da je na pripremi ove vredne zbirke novca radio petnaestak godina a pored novca on je sakupljao i značke, bonove, poštanske markice. U njegovoj kolekciji nalazi se i novac iz inostranstva.

– Nešto novca je ostalo kad smo putovali iz Madjarske, Češke, Bugarske, Rumunije uvek sam se trudio da upotpunim kolekciju i sakupljaću dok sam živ“, naglašava ovaj zaljubljenik u stare novčanice.

Pored lepote izrade novca i kvaliteta papira Batiša naglašava da je novac pre rata imao veću vrednost nego sada. NJegova kolekcija je od velike vrednosti ali Batiša Naglašava da je nikada ne bi prodao.

– Sakupljao sam kako bi se nekada neko setio tih lepih stvari. Ovo nema cenu i sačuvaću da se nekada neko podseti starih vremena, ima Narodna Banka imam i ja i ostaje mojim naslednicima u amanet“, odlučno kaže ovaj kolekcionar.
Inače, dinar je 12. decembra 1873. postao zvanični srpski novac, donošenjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete a od tada do danas pratilo ga je nekoliko uspona i padova.

(Pančevac/RINA)

SRBIJAVOZ ODGOVORIO ČITAOCIMA PANČEVCA

SRPSKA KOMPLET LEPINJA ZVANIČNO KRUNISANA KRALJICA Ovako se pravi najbolji doručak na svetu RECEPT

LEGLE PARE IAKO NIJE SEZONA: Dragačevskim ratrima isplaćene subvencije! Najviše interesovanja za kupovinu traktora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.