NIŽA CENA RIBE TOKOM BOŽIĆNOG POSTA: Sve veća potražnja za ribom koja ne zahteva mnogo pripreme
Tokom Božićnog posta kupci najčešće posećuju ribarnice koje su prepune raznih vrsta ribe. Da bi imali sveže ribe, na barama se radi od jutra do mraka, a jedan od najvećih u našem kraju nalazi se u Glogonju. Ovde se godišnje proizvede više od 100 tona tovljenog šarana, a zaposleni kažu da po hladnom vremenu nije lako ući u vodu, ali posao mora da se uradi. Jedan od najstarijih, Veselin Herac, kaže da ništa nije teško kada se voli:
– Hladno je, pogotovo na nogama se oseća kako voda seče, ali nam je vlasnik obezbedio dobru opremu i može se raditi i kada su temperature u minusu. Ovde svi uživamo u pecanju i od toga živimo, pa završimo sve što treba da se uradi da kupac bude zadovoljan, kaže Herak.
Poslednjih godina sve je veća potražnja za ribom koja ne zahteva mnogo pripreme, a vlasnik ribnjaka u Glogonju Marijan Četnik kaže da proizvode upravo takve šarane:
– Kupci uglavnom traže ribu sa malom glavom i kratkim repom, koja nije mnogo masna i ima dosta mesa. Posebnom ishranom ribe u našem ribnjaku dobijamo upravo takve i zato su veoma tražene. Sada bi se moglo pomisliti da će riba poskupeti zbog velike potražnje, ali nije tako. Uvek u ovo vreme je i jeftinije, jer je ponuda ogromna i imamo dosta velikih ribnjaka koji sada hvataju ribu na veliko, a to utiče na nižu cenu. Imamo manji profit, a kupci dobijaju kvalitetnu ribu po nižoj ceni – zaključuje Četnik.
Najvažnije je da ribe ima dovoljno i da će svako moći da pripremi obrok po svom ukusu.
(Pančevac/GJ)