BUGARSKA POJAČALA KONTROLE NA PRELAZIMA ZBOG ŠENGENA: Kamioni na Gradini čekaju skoro 24 sata

09:12

12.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/kamere.amss.prg.rs

Poslednjih nekoliko dana na auto-putu na istočnom kraku Koridora 10 kilometarske kolone kamiona. Zbog pojačane kontrole bugarske carine, na graničnom prelazu Gradina na izlaz iz Srbije, odnosno ulaz u susednu Bugarsku, čekaju od nekoliko do dvadesetak sati.

Kolona teretnih vozila na prelazu Gradina ovog jutra duga je 10 kilometara, a na izlaz iz Srbije čeka se skoro 24 sata. Većina kamiona je bugarskih i turskih registarskih oznaka.

Vozači su nervozni i nezadovoljni zbog dugog čekanja, posebno u danima kada su jutarnje temperature izuzetno niske.

„Jesu inače gužve na ovom prelazu, ali sad je ovo baš preko svake granice. Bilo je minus 11 stepeni, ali imamo sistem webasto, pa se grejemo, ali nije lako. Sadašnja situacija je baš loša, ali ona ima rešenje – potrebno je da se država malo aktivira oko toga“, kaže jedan od vozača.

Vozači navode da su velike kolone i na drugim prelazima – na Batrovcima, zatim u Turskoj.

„U zadnje vreme je to postalo normalno. Postalo je normalno da na granicama mi ispaštamo… Šta možemo promeniti, jedino blokade. Mislim da Bugari prave problem sada, šta je u pitanju ne znam“, dodaje vozač koji je iz Zagreba krenuo za Bursu.

U carini Srbije RTS nezvanično saznaje da rade uobičajeno i da je sporija kontrola na bugarskoj carini osnovni razlog za velike gužve.

U međuvremenu, bugarska carina je saopštila da su, zbog pripreme za pristupanje Bugarske Šengen zoni, pojačane kontrole na svim prelazima. Kontrole će ostati na snazi sve dok Bugarska potpuno ne pristupi Šengenu, kaže se u saopštenju.

Saobraćajna policija zaustavlja kamione na naplatnoj rampi Dimitrovgrad, kako se ne bi pravile gužve u tunelima i kako ne bi bila ugrožena bezbednost putnika u automobilima i autobusima.

(Pančevac/RTS)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.