ZAVRŠAVA SE ZIMSKI RASPUST U VOJVODINI Od ponedeljka đaci ponovo u klupama, evo kada počinje prolećni raspust

12:31

12.01.2024

Podeli vest:

Pixabay

Zimski raspust za učenike na teritoriji AP Vojvodine završava se danas, dok drugo polugodište zvanično počinje u ponedeljak, 15. januara, i traje do 31. maja za male maturante, odnosno 14. juna za đake od prvog do sedmog razreda osmoletki.

Kada je reč o srednjoškolcima, oni koji završavaju gimnaziju ostaće u klupama do 24. maja, a učenici trećeg razreda trogodišnjeg i četvrtog razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola nedelju dana duže. Za đake od prvog do trećeg razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike prvog i drugog razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje 24. juna.

U međuvremenu, kraće predahe od redovne nastave imaće 27. januara, kada se obeležava Sveti Sava – školska slava, 15. februara na Sretenje odnosno Dan državnosti, koji se praznuje 15. i 16. februara, te tokom prolećnog raspusta od 28. marta do 3. aprila i Praznika rada 1. i 2. maja.

Srednja škola

Sledeći predah od škole, prolećni raspust , biće od 28. marta do 3. aprila

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade, u dane verskih praznika: pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju dane vaskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru – počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa (katolici – od 29. marta do 1. aprila, a pravoslavci od 3. do 6. maja), pripadnici Islamske zajednice 10. aprila, na prvi dan Ramazanskog bajrama, i 16. juna, na prvi dan Kurbanskog bajrama, a pripadnici Jevrejske zajednice – 23. aprila, prvog dana Pashe. U školama će radno biti obeleženi 21. februar – Međunarodni dan maternjeg jezika, 10. april – Dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog srpskog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete, 22. april – Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, te 9. maj – Dan pobede.

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit 22. i 23. marta, a zvaničnu malu maturu iz maternjeg jezika, matematike i izabranog predmeta 17, 18. i 19. juna. Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita obaviće se od 16. do 19. aprila elektronskim putem preko portala Moja srednja škola ili između 19. i 22. aprila neposredno u matičnim školama.

Prijemni ispiti za upis u srednje umetničke škole i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, scensku i audio-vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, biologiju i hemiju, filološke nauke i srednje škole u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku, biće organizovani u od 10. do 19. maja. Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport planiran je u subotu, 8. juna, i ponedeljak, 10. juna.

(Pančevac/Dnevnik.rs/S. Milačić)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.