BEGOVIĆ OBIŠLA RODNO MESTO MIHAJLA PUPINA Posetila kuću, staru školu i Narodni dom u Idvoru

08:56

06.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/K1

Ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, dr Jelena Begović, u pratnji državnog sekretara Vukašina Grozdića, obišla je rodnu kuću, staru školu i Narodni dom “Mihajlo Pupin“ u Idvoru. Obilasku je prisustvovala i podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje, mr Katarina Kovačević i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Ivan Bošnjak.

U Idvoru je ministarku i državnog sekretara dočekao zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički, kao i sami domaćini, direktor Doma kuture “Mihajlo Pupin“, Svetislav Zakić i vodiči Ljupka Morišan i Jelena Kalin koje su i ovoga puta bile zadužene da predstave turističku ponudu koju Idvor nudi.

– Naša lokalna samouprava izuzetno ceni podršku Vlade i pažnju prema inovacijama i napretku naše opštine. Nadamo se da će ova poseta rezultirati još jačim partnerstvom između lokalne samouprave i resornog ministarstva, te da ćemo zajedno raditi na unapređenju infrastrukture, podsticanju istraživanja i razvoja, kao i stvaranju povoljnog okruženja za inovativne projekte, rekao je zamenik predsednika opštine Kovačica Petar Višnjički.


Jedan od predloga je da Idvor postane centar robotike, a domaćini su predložili i da se u Idvoru radi i na razvoju novih tehnologija u oblasti poljoprivrede, u skladu i sa Pupinovim željama. S obzirom na to da Ministarsto nauke ima pristup mnogim bibliotekama i stručnim arhivima širom sveta, i u tom smislu je Domu kulturue Mihjlo Pupin iz Idvora ponuđena podrška i pomoć.

Ministarstvo je ponudilo svu pomoć i podršku koja je potrebna za istraživanje Pupinovog dela i njegovog uticaja na nauku i njen razvoj. Poseta Idvoru je u skladu sa rečima premijerke Brnabić i planovima Vlade Srbije da postoji plan da Idvor bude deo Expo-a 2027 i postane inovacioni centar gde će mladi naučnici moći da rade.

(Pančevac/Pančevo info)

FOTO PRIČA Begović u poseti Institutu Tamiš

BEGOVIĆ U POSETI IRI TAMIŠ: Jaki poljoprivredni instituti važni za Srbiju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.