FOTO PRIČA Begović u poseti Institutu Tamiš

Bez dodatnog znanja nećemo moći da razvijamo poljoprivredu

11:57

02.02.2024

Podeli vest:

PANČEVO – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je Istraživačko razvojni institut Tamiš koji je, pored novosadskog, vodeći u oblasti poljoprivrede u Vojvodini. Ministarka je posetila laboratorije i u razgovoru sa stručnjacima iz instituta upoznala se sa delokrugom rada ove ustanove.
Institut Tamiš Pančevo osnovan je pre više od šest i po decenija kao poljoprivredno stručna služba. Krajem 2022. godine dobija akreditaciju od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, te prerasta u Istraživačko razvojni institut. Ministarka Jelena Begović obišla je laboratorije ovog instituta u kojima se ispituje zemljište, kvalitet semena, hrana za životinje, ali i rade razne druge analize. To je bila prilika i za razgovor sa mladim istraživačima koji ovde rade svoje doktorate i vide Institut Tamiš kao mesto za razvoj karijere.

 

„Svi smo svesni da sada, sa globalnim izazovima, bez nauke i dodatnog znanja nećemo moći da razvijamo poljoprivredu. I zato su nam vrlo bitni instituti koji se bave poljoprivredom i koji nauku primenjuju u svakodnevici, koja uopšte nije laka, jer klimatske promene, različiti geopolitički događaji… sve to utiče na poljoprivredu”, rekla je ministarka.

U institutu Tamiš trenutno radi 14 istraživača i sedam doktora nauka.

„Jačaćemo inovativnu snagu našeg instituta i to pre svega kroz ulaganje u istraživačku opremu i ljudske kapacitete. Cilj nam je čvršća saradnje sa privredom i stvaranje okruženja povoljnog i poželjnog za rad mladih istraživača. Želimo efikasniju primenu naučnih rezultata u poljoprivredi”, izjavila je dr Svetlana Roljević Nikolić, direktorka Instituta Tamiš.

Hrana mora biti sigurna, kvalitetna, raznovrsna, i mora je biti u dovoljnim količinama .

To je veliki izazov za svaku zemlju i zato su nam važni jaki naučni instituti, posvećeni razvoju poljoprivrede, poručila je ministarka .

(Pančevac)

BEGOVIĆ U POSETI IRI TAMIŠ: Jaki poljoprivredni instituti važni za Srbiju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.