IRI TAMIŠ: Vreme je za podnošenje zahteva! Rok za podsticaje 1. mart

11:44

14.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo

Istraživačko-razvojni Institut „Tamiš” u okviru svog delokruga rada posebno neguje saradnju s poljoprivrednim proizvođačima.
S tim u vezi rukovodilac sektora za savetodavne i stručne poslove u poljoprivredi Maja Sudimac navodi da se to pre svega ogleda kroz redovne savetodavne aktivnosti s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje i upoznavanja poljoprivrednika sa zakonskom regulativom koja definiše poljoprivrednu proizvodnju.

Rok za podsticaje 1. mart

Ona ističe da je jedan od velikih zadataka svih učesnika u agrarnom sektoru uspostavljanje sistema „eAgrar”, odnosno registrovanje putem elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava, kao i podnošenje zahteva na osnovu javnih poziva u okviru ovog sistema.

– Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji za ovu godinu raspisan je 1. februara i trajaće do 1. marta ove godine. Način ostvarivanja prava po osnovu ovog javnog poziva bliže propisuje Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, što je objavljeno u „Službenom glasniku RS” od 26. januara. Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je pre svega upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa zakonom kojim se uređuju poljoprivreda i ruralni razvoj i nalazi se u aktivnom statusu – navodi ona.

Proveravati ispravnost podataka

Rukovodilac sektora za savetodavne i stručne poslove u poljoprivredi napominje da pri podnošenju zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u skladu sa ovim pravilnikom poljoprivrednik ima obavezu da u Registru izvrši obnovu registracije za tekuću godinu, u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promena podataka i obnova registracije, elektronsko postupanje.
– Pravo na podsticaje se ostvaruje po površini biljne proizvodnje za zasejane odnosno zasađene i u Registru prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom u skladu sa Šifarnikom biljne proizvodnje, i to do najviše 100 hektara koje podnosioci zahteva obrađuju u svoje ime i za svoj račun – kaže Maja Sudimac.
Ona, takođe, podseća poljoprivrednike da redovno proveravaju svoje „eSanduče”, kao i da ažuriraju i provere ispravnost ličnih podataka, kao što su imejl adrese ili brojevi telefona, na koje mogu dobiti obaveštenja, a prijavili su ih putem sistema „eAgrara”.

– Za sve nove korisnike registraciju je moguće ostvariti na portalu eID, na adresi eid.gov.rs, putem kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili na šalteru nekog registracionog tela uz obavezno izdavanje parametara za aktivaciju mobilne aplikacije „ConsentID” – ističe ona.

Prilagođavanje klimatskim promenama

Maja Sudimac je dodala da u narednom periodu IRI „Tamiš” planira sprovođenje edukacija iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje, sa akcentom na temama koje prilagođavaju način proizvodnje klimatskim promenama, kao i standardizaciji proizvodnih procesa.
Prema njenim rečima, posebna pažnja je usmerena na prognozu pojave i suzbijanje štetnih organizama, izbor adekvatnog sortimenta, rokove setve i racionalno upravljanje zemljištem.

(Pančevac)

KREATIVNA RADIONICA U KAČAREVU: Umetnica Jelena Kovačević objasnila kako da kreirate papirno cveće

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.