ZELENILO ZASADILO 1.200 STABALA

Vreme nas je poslužilo, mogli smo sve vreme da obavljamo sadnju u svim delovima grada, kako u samom centru tako i u naseljima na Sodari, Kotežu 1 i 2, Stelištu, kaže Ženja Marinković.

09:26

23.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo

Radnici JKP „Zelenilo“ veoma su aktivni od početka godine. Hladno vreme dok vegetacija miruje je idealno za sadnju novih stabala u gradu. Ovo je posao koji „Zelenilo“ radi svake godine, a osim što se sade nova stabla, zamenjuju se i stara. Iz „Zelenila“ su od početka godine posadili oko 1.200 novih stabala.

„U toku ova prva dva meseca posadili smo 1.200 novih stabala, vreme nas je poslužilo, mogli smo sve vreme da obavljamo sadnju u svim delovima grada, kako u samom centru tako i u naseljima na Sodari, Kotežu 1 i 2, Stelištu, svuda smo sadili. Sada smo u centralnom gradskom jezgru, ovde smo radili zamenu lipa u Dimitrija Tucovića, odnosno delova gde nedostaju stabla lipa, i to nekim drugim vrstama, javorima. Lipe nam se nisu pokazale kao izdržljive u tako skučenim uslovima rasta korena tako da pokušavamo da zamenimo taj drvored nekom drugom vrstom“, rekla je Ženja Marinković iz JKP „Zelenilo“.

Vegetacija počinje polako da se budi zbog toplog vremena koje je ove godine stiglo ranije. Zato će posao oko sadnje novih stabla biti nastavljen tokom jeseni, kada su i najbolji uslovi, ističe Ženja Marinković.

„Zaista je vegetacija već počela, neke voćkarice kao što su ukrasne šljive su počele da cvetaju i neke magnolije su napupele, zato očekujemo završetak sadnje krajem februara, biće tu još neko stablo, ali neće biti masovne sadnje. Sadnje neće biti do jeseni kada je nastavljamo, i to je najpovoljniji period za ovu vrstu radova. Najbolji prijem je tokom jesenjih meseci ali mi sadimo i u ovim prolećnim, kada posle toga redovno zalivamo cisternama sadnice i održavamo ih u dobrom zdravstvenom stanju“, kaže Marinković.

Ovih dana zaposleni u JKP „Zelenilo“ posadiće i preostale hrastove na gradskom keju, kod gradske plaže, u okviru projekta Ministarstva zaštite životne sredine, za šta je i grad Pančevo izdvojio značajna sredstva.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.