ZARAZA MALIM BOGINJAMA SE ŠIRI: Potvrđen je još jedan novi slučaj, reč o jednogodišnjem detetu

10:55

25.02.2024

Podeli vest:

Doktor
pexels-thirdman

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja – obolelo je jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji.

Tako se broj obolelih povećao na 17, 14 u Beogradu gde je i prijavljena epidemija, a troje u Vojvodini. Pooštrene su mere epidemiološkog nadzora. Stručnjaci pozivaju roditelje da vakcinišu decu.

Među zaraženima od malih boginja su deca, ali i stariji od 40 godina.

Ono što im je zajedničko – gotovo identičan vakcinalni status. Među zaraženima od malih boginja su deca, ali i stariji od 40 godina. Ono što im je zajedničko – gotovo identičan vakcinalni status.

Pedijatar dr Jelena Mitrović iz čukaričkog Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ kaže da roditelji zovu kako bi zakazali vakcinaciju.

– Roditelji sada kada su se ponovo pojavile morbile dolaze više zbog MMR vakcine i oni koji su je preskočili, jer se plaše, pa su je odlagali iz nekih razloga ili oni koji tek treba da prime vakcinu pitaju da li mogu što pre da je prime“, navodi Mitrovićeva.

Uticaj društvenih mreža

Roditelji su odlagali vakcinaciju pod uticajem društvenih mreža i neproverenih stavova.

– Uvek ima roditelja koji imaju dileme, pitanja. Tu su uticaji društvenih mreža i različitih drugih uticaja. Naša revizija kartoteka se sprovodi kontinuirano, imamo internu reviziju o svakom nevakcinisanom ili nepotpuno vakcinisanom detetu – ističe dr Tašana Petrović iz zrenjaninskog Doma zdravlja.

Pojačan epidemiološki nadzor

Pored nje, pojačan je i epidemiološki nadzor.

– Svaku sumnju na morbile treba prijaviti. Tako da svaka povišena temperatura koja je praćena osipom eventualno bi trebalo da bude prijavljena, opservirana, jer nije jednostavno da takvi pacijenti šetaju ulicom, pošto se radi o visokozaraznom oboljenju pacijent može zaraziti veliki broj novih pacijenata, treba da se izoluje i leči – istakao je dr Slobodan Maričić, pedijatar novosadskog doma zdravlja.

Lekari upozoravaju da odbijanjem vakcinacije roditelji ugrožavaju svoju, ali i tuđu decu koja zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da prime vakcinu.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.