U KCV ZA MANJE OD 24 ČASA IZVRŠENE ČETIRI TRANSPLANTACIJE

11:16

27.02.2024

Podeli vest:

Klinički centar Novi Sad
Printscreen/Wiki

Multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, uspešno je izvršio četiri transplantacije bubrega, za manje od 24 časa, od toga dve od kadveričnog (preminulog) donora, dok su dve transplantacije bubrega načinjene od živog srodnika.

Svi transplantirani pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega. U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje.

U 2024. godini, Klinički centar Vojvodine planira da poveća ukupan broj transplantacija, kao i da se načini potpuna revizija liste čekanja za transplantaciju bubrega na teritoriji AP Vojvodine.

Ovim transplantacijama se u KC Vojvodine nastavlja višegodišnji planirani proces donacije organa porekla od preminulih osoba, kao i pažljive selekcije i izvrešenja transplantacija bubrega od strane živih srodnih, ali i nesrodnih dobrovoljnih davalaca.

Tokom 2023. godine u KC Vojvodine, izvršeno je 19 transplantacija burbega, od toga 15 transplantacija kadaveričnih burbega, gde je davalac preminula osoba.

(Pančevac/RTS)

ZA VANTELESNU OPLODNjU 200.000 DINARA Do željenog roditeljstva i uz pomoć države i grada

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.