ZA VANTELESNU OPLODNjU 200.000 DINARA Do željenog roditeljstva i uz pomoć države i grada

09:37

14.02.2024

Podeli vest:

pexels-mart-production

Posle trećeg bezuspešnog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države, Pančevo i ove godine daje šansu parovima da im sufinansira još jedan pokušaj ove ne tako jeftine medicinske procedure. Prijavljivanje je moguće i za drugi ili treći pokušaj ako žena ima između 42 i 44 godine.

Procenjuje se da više od 100.000 parova u Srbiji vodi bitku da dobije dete, da čak svaki sedmi par ima problema s neplodnošću. U pomoć su zato priskočile i lokalne samouprave. Iako u Pančevu nema klinike, ni državne ni privatne, gde bi vantelesna oplodnja mogla da se obavi, naš grad od 2012. godine pomaže parovima, bez obzira na to da li su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, sufinansiranjem troškova. Uslovi su se menjali i u skladu s promenama u republičkom zakonodavstvu, pa je i starosna granica za žene u međuvremenu pomerena sa 42 na 44 godine. Po trenutno važećoj Odluci o ostvarivanju prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju iz 2017. godine, sredstva iz gradskog budžeta mogu dobiti parovi koji su već tri puta pokušali da postanu roditelji o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ali i oni koji su imali jedan ili dva pokušaja ako žena ima između 42 i 44 godine. Pošto Grad finansira samo jedan pokušaj, oni koji su već dobijali sredstva, ne mogu ponovo da se prijave.

Ove godine, kao i prošle, pokušaj vantelesne oplodnje biće finansiran sa po 200.000 dinara, kako je objavljeno krajem januara. A od decembra je imenovana i nova komisija koja daje predlog za dodelu sredstava. Kao i do sada, članovi su dr Slobodan Ovuka, specijalista ginekolog-akušer, inače direktor Opšte bolnice u Pančevu, i dr Mirela Matejić, takođe ginekolog-akušer, načelnica Službe za zaštitu zdravlja žena u Domu zdravlja, a umesto doktora Dragoslava Vukovića, treći član je sada dr Bojan Kukić s Ginekološko-akušerskog odeljenja u Opštoj bolnici. Inače, u gradskom budžetu je stavkom „za podršku rađanju i roditeljstvu” predviđeno 600.000 dinara. O početku realizacije u ovoj godini građanstvo će biti obavešteno u sredstvima javnog informisanja i na internet stranici Grada Pančeva www.pancevo.rs.

Moguće i u inostranstvu

Da bi se par, bračni ili vanbračni, prijavio za dobijanje sredstava od Grada, prvi uslov je da žena do kraja kalendarske godine u kojoj se podnosi zahtev navršava najviše 44 godine. Oba supružnika moraju da budu i državljani Srbije i da imaju prebivalište u Pančevu najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva, kao i da ispunjavaju zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju.
Uz zahtev je potrebno podneti i potvrdu pančevačke filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da su obavljena tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ili prvi ili drugi pokušaj kod žena koje imaju između 42 i 44 godine. Treba pripremiti i izvod iz matične knjige rođenih za ženu, uverenja o državljanstvu Srbije i uverenja Policijske uprave Pančevo o prijavi prebivališta za oba partnera.

Zdravstvenu ustanovu u kojoj će se raditi vantelesna oplodnja parovi biraju sami, ali uslov je da ona ima dozvolu zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije za obavljanje postupka vantelesne oplodnje. U gradskoj odluci je predviđeno da se postupak može obaviti i u inostranstvu ako zdravstvena ustanova ima dozvolu nadležne zdravstvene inspekcije države u kojoj se nalazi.
Zahtev se podnosi preko Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva. Ako su ispunjeni uslovi, komisija će dati predlog za dodelu sredstava, koji na kraju rešenjem odobrava gradonačelnik. Postoji i obaveza dostavljanja zdravstvene dokumentacije u roku od meseca dana pošto je obavljena vantelesna oplodnja.

O trošku države i žene bez partnera

Za vantelesnu oplodnju ili, kako se to stručno kaže, „lečenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja” o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pored parova bez dece ili s jednim detetom kada su iscrpljene druge mogućnosti lečenja steriliteta, pravo imaju i žene bez partnera „koje su sposobne da vrše roditeljsku dužnost i u takvom su psihosocijalnom stanju na osnovu koga se opravdano može očekivati da će biti sposobne da obavljaju roditeljske dužnosti, u skladu sa zakonom, u interesu deteta”. Takav uslov, doduše, važi i za parove. Da o trošku države finansiraju vantelesnu oplodnju, mogu i žene koje su zbog lečenja kancera prethodno zamrzle jajne ćelije ili embrione, kao i muškarci koji su zbog istog razloga zamrzli spermatozoide. Država obezbeđuje i besplatnu uslugu zamrzavanja embriona s rokom čuvanja do pet godina. Između ostalog, traži se i da žena ima najviše 44 godine u trenutku odlučivanja komisije, da joj je očuvana funkcija jajnika i da je indeks njene telesne mase manji od 30 (BMI).
Za prvo dete RFZO pokriva troškove neograničenog broja stimulisanih postupaka i krioembriotransfera, kada se vantelesna oplodnja sprovodi zamrznutim embrionima, ali za drugo dete sredstva su obezbeđena za dva stimulisana postupka i za tri krioembriotransfera. Država će finansirati i tri stimulisana postupka i tri krioembriotransfera s doniranim spermatozoidima ili jajnim ćelijama ako jedan od partnera nema dete, kao i kod žena koje nemaju dete i nemaju partnera.
Detaljnije informacije se mogu dobiti od RFZO-a na broj telefona 064/852-25-37, od udruženja „Šansa za roditeljstvo” na broj 061/624-52-24 i od Centra za vantelesnu oplodnju na broj 0800/333-030, ili putem e-pošte vantelesnaoplodnja@centarvto.rs, kao i na sajtovima ovih organizacija.

23 klinike u Srbiji

Ove godine vantelesna oplodnja o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje može se obaviti u sedam državnih centara i šesnaest privatnih klinika.

Državne zdravstvene ustanove

1. Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski klinički centar Srbije, Beograd
2. Ginekološko-akušerska klinika, Klinički centar Vojvodine, Novi Sad
3. Ginekološko-akušerska klinika, Klinički centar Niš
4. Ginekološko-akušerska klinika „Narodni front”, Beograd
5. Centar za vantelesnu oplodnju „Akademik Vojin Šulović”, Opšta bolnica Valjevo
6. Klinički centar Kragujevac
7. Centar za humanu reprodukciju i IVF, Opšta bolnica Subotica

Privatne zdravstvene ustanove

1. Specijalna bolnica za ginekologiju „Gemma Clinic”, Beograd
2. Specijalna ginekološka bolnica „Beograd”
3. Specijalna bolnica za ginekologiju sa porodilištem „Jevremova”, Beograd
4. Opšta bolnica „Analife”, Beograd
5. Specijalna ginekološka bolnica „Teofanović”, Beograd
6. Specijalna ginekološka bolnica „Pronatal”, Beograd
7. Specijalna ginekološka bolnica „Sretenović”, Beograd
8. Specijalna bolnica za lečenje steriliteta „Intermedicus Bis”, Novi Beograd
9. Opšta bolnica „Euromedik 2”, Novi Beograd
10. Opšta bolnica „Avala”, Novi Beograd
11. Specijalna ginekološka bolnica „Ferona”, Novi Sad
12. Specijalna ginekološka bolnica „Genesis”, Novi Sad
13. Specijalna ginekološka bolnica „GINS”, Novi Sad
14. Specijalna ginekološka bolnica za lečenje steriliteta „Nikolov”, Kragujevac
15. Specijalna ginekološka bolnica za lečenje steriliteta „Spebo Medical”, Leskovac
16. Specijalna ginekološka bolnica „BB Clinic”, Valjevo

(Pančevac)

SAOBRAĆAJNI UDES NA ULAZU U DOLOVO Tri osobe povređene, transportovane do bolnice

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.