DECA JEDVA ČEKAJU DA DOĐU: Dnevni boravak LASTA u Kovinu ulepšava život

12:17

01.03.2024

Podeli vest:

G.J.

KOVIN- U Kovinu od 2021. godine postoji dnevni boravak „Lasta” za lica ometena u razvoju, koja su podeljene u dve grupe-za decu i odrasle. Svi su zadovoljni veoma kvalitetnom uslugom.

Problem je što već sad postoji potreba da se postojeći prostor proširi, jer iako je ovo mala opština sve je više osoba sa poteškoćama u intelektualnom razvoju, u govoru, u ponašanju i sa telesnim invaliditetom.

Korisnici su zadovoljni što u ovoj ustanovi dobijaju stručnu pomoć u obrazovanju, medicinsku brigu, radnu i okupacionu terapiju, a najviše im znači velika posvećenost zaposlenih.

Danijela Disić svoje dete ovde redovno dovodi:

– Mnogo nam znači ovaj kutak i deca jedva čekaju da dođu. Njima je boravak ovde poseban događaj, ovde se drruže i imaju dosta lepo osmišljenih aktivnosti-ističe Disić.

Ova ustanova, koju je Opština Kovin osnovala sa ciljem osamostaljivanja i socijalizacije lica sa posebnim potrebama, nudi i uslugu ličnog pratioca. Trenutno ih ima 26,a Suzana Adamović kaže da bilo dobro da ih je i više:

– Ja sam lični pratilac jednom dečaku koji je došao iz Ukrajine, ima 9 godina. Naš posao je human i potrebno je mnogo empatije da bismo mogli da ga obavljamo kako treba- napominje Suzana Adamov,lični  pratilac

U dnevni boravak dolazi trenutno 30 osoba, uzrasta od 7 do preko 40 godina. To je maksimalan kapacitet, a direktorka „Laste” kaže da potrebe za proširenjem objekta svake godine sve više rastu:

– Dolaze roditelji, obavljaju se razgovori i po nekim preporukama od lekara, da deca imaju potrebu da dolaze u boravak mi ih primamo. Problem je što mi nemamo objekat koji bi mogao da primi svu tu decu, ali nadam se u budućnosti da ćemo i to ostvariti i da ćemo moći da se proširimo- Vesna Rančić, direktorka ustanove

Ustanova ima dobru saradnju sa lokalnim institucijama i donatorima zahvaljujući kojima su dobili i senzornu sobu, ali trenutno  nemaju gde da je smeste.

(Pančevac/GJ)

PREVENCIJA I RANO OTKRIVANjE Mart mesec borbe protiv raka

Bazar domaće radinosti i rukotvorina 7. i 8. marta

DAN ROZE MAJICA Brankovci već tradicionalno u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.