EPS: Za sada nema DALJINSKOG očitavanja brojila, pa to nije razlog uvećanih računa za STRUJU

21:55

03.03.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/Insajder

Elektrodistribucija Srbije je saopštila da se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila potpuna dezinformacija jednog udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača. 

„Istina je potpuno drugačija – i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno“, navedeno je u saopštenju Elektrodistribucije.

Proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila, kažu u EDS.

Sistem je dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.

EDS napominje da se širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani  dovode u zabludu, a šteta nanosi svima.

„Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače“, navedeno je u saopštenju.

(Pančevac)

PENZIONERI U IVANOVU DOBILI SVOJE PROSTORIJE Mesaroš: Sad imamo svoj kutak

SPAJA 4 GRADA Počinje gradnja auto-puta kroz Banat

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.