LEKAR PALESTINAC RADI U JABUCI I SVI GA VOLE

"On je tako divan i neposredan sa pacijentima, oni ga obožavaju, a i mi", izjavila je Slavica Markovski, medicinska sestra.

22:00

03.03.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV

U pančevačkom Domu zdravlja rade dvojica lekara Palestinaca. Iako je u početku sporazumevanje išlo malo teže, sada već odlično komuniciraju sa pacijentima koji za njih imaju samo reči hvale, kao i kolege iz ambulanti u kojima rade.

Doktor Ahmet Hijazi, Palestinac iz Pojasa Gaze, medicinu je završio u Srbiji na preporuku oca koji je takođe ovde studirao. Nakon stažiranja u Novom Sadu posao je našao u ambulanti pančevačkog Doma zdravlja u Jabuci, baš u vreme kada je u njegovoj domovini počeo rat. U početku se pribojavao kako će se sporazumevati sa pacijentima jer je studirao na engleskom.

„U početku sam stalno zvao koleginicu doktorku ili medicinsku sestru da mi pomažu oko prevoda. Napredovao sam polako i malo-pomalo, sada već, hvala Bogu, mnogo bolje pričam. Završim pregled, pacijent počne da priča, a ja slušam i odgovaram,“ kaže dr Ahmet Hijazi.

Posvećenošću i neposrednošću brzo je pridobio naklonost pacijenata i kolega.

„On je tako divan i neposredan sa pacijentima, oni ga obožavaju, a i mi“, izjavila je Slavica Markovski, medicinska sestra.

Na poziv doktora Ahmeta u Pančevo je stigao još jedan Palestinac. Doktor Nabil Al Hajek. I on je završio medicinu u Beogradu na preporuku dvojice ujaka koji su ovde studirali. Boravio je kod njih u Požarevcu, a nakon stažiranja u tamošnjem domu zdravlja praksu je nastavio u pančevačkoj ambulanti „Novi svet“.

„Kad sam čuo od Ahmeta da fali doktora ovde u Pančevu, mislio sam da je došlo vreme da vraćam ljudima koji su dobro došli meni…“, rekao je Nabil Al Hajek.

Iako je rođen u Dubaiju, Nabilu je većina porodice u Pojasu Gaze, kao i Ahmetu. Obojica sa strepnjom očekuju vesti od njih.

„Ponekad na putu do posla čujem da je neko od mojih umro, a onda imam obavezu da skrenem misli i da se smejem pored pacijenta. To mi je najteže“, kaže Ahmet.

„Izgubili smo kontakt sa njima pre dva meseca, možda i više. Ne znamo tačno kakva je situacija, ali znamo da nije dobra“, rekao je Nabil.

Teške životne okolnosti nisu ih sprečile da sa osmehom prilaze pacijentima. Obojica kažu da im je u planu da u Srbiji završe specijalizaciju, Ahmet bi voleo dermatologiju, a Nabil pedijatriju.

(Pančevac/RTV)

POTRAGA ZA MUŠKARCEM (30) IZ GAJA Izazvao požar na imanju drugog muškarca (50)

SPAJA 4 GRADA Počinje gradnja auto-puta kroz Banat

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.