SUSRET POETA U DOLOVU “Dolovo je poezija” najava književne kolonije krajem aprila

18:59

07.03.2024

Podeli vest:

DK Dolovo

Susret poeta u dolovačkom Domu kulture u sredu početak je projekta „Dolovo je poezija“ i inicijativa za formiranje novog književnog kluba u ovom južnobanatskom mestu.
Gosti Dolova bili su pesnici iz okolnih mesta. Veče su svojim stihovima otvorili Rade Pantelić i Radmila Slišković iz Beograda. Nakon njih predstavili su se pančevački književnici Nada Ranković, Boris Matijević, Milivoje Jovanović, Ljiljana Ilić, Vladimir Dražić i Stojan Tomić. Krug lepih pisanih reči pretočenih u poeziju, zatvorili su umetnici iz Jabuke Dragan Petković i Milorad Maksimović, koji je svoje stihove kazivao i pevao uz sviranje klavira. Veče su upotpunile učenice muzičke škole Sofija i Višnja Kostić iz Dolova, odsviravši nekoliko kompozicija na tamburicama.


U ime domaćina gostima su se rečima zahvalnosti i svojim stihovima obratili Teodora Radonjin i Nikola Radonjin. Skupu su u svojstvu gosta-domaćina prisustvovali i Dragana Pendić, predsednica KUD-a Banatski vez, Katica Smiljković, predsednica udruženja žena „Dolovke“, slikar Živko Novković i Đorđe Stajić, vinar i vlasnik stare banatske kuće, koji je svoju svestranost prikazao odsviravši nekoliko kompozicija na usnoj harmonici. Svi oni podržavaju i rado se priključuju svakom vidu kulturnog i umetničkog stvaralaštva u svom mestu, a obećali su da će, kako pojedinačno, tako i sa svojim udruženjima i dalje biti tu za ovakva i slična dešavanja.
Nikola Radonjin predstavio je prisutnima planove za budući pesnički rad u Dolovu. U planu je formiranje književnog kluba, u kojem će biti dobrodošli svi ljubitelji pisane reči. Poseban osvrt bio je na projektu “Dolovo je poezija” čija je realizacija počela upravo ovim susretom poeta, a završiće se književnom kolonijom, koja će biti upriličena u Dolovu u subotu 27. aprila.

Projekat “Dolovo je poezija” podržala je Lokalna fondacija Pančevo kroz program “Ideje koje pokreću promene”. U projektu će pored odraslih pesnika biti uključena i osnovnoškolska deca, sa kojima će u narednom periodu biti upriličeno niz radionica o čitanju i pisanju. Budući pesnici mališani i već afirmisani pisci družiće se zajedno u Dolovu na već pomenutoj koloniji, a produkt svega toga biće štampani zbornik pesama u koji će ući svi radovi nastali sa ovih pesničkih druženja.
Organizatori pozivaju sve ljubitelje pisane reči da im se pridruže u predstojećim akcijama, a obećavaju dobro druženje uz pesmu, muziku, štrudle i ostale đakonije id a se uvere da je Dolovo čista poezija.

Nikola Radonjin

GRAD PANČEVO BRINE O NAJSTARIJIMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.