Uskoro totalna obnova Zelene pijace

Gradonačelnik: Opredelili smo 20.000.000 dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za radove na Zelenoj pijaci, a imaćemo i 150.000.000 dinara za njenu totalnu rekonstrukciju. Nadam se da ćemo tokom 2024. i 2025. godine realizovati i ovu investiciju, na opštu radost svih korisnika Zelene pijace

12:11

22.03.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Sednica Skupštine grada Pančeva održana je 20. marta. Na dnevnom redu je bilo 68 tačaka, a dve svakako najvažnije teme bile su Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Pančeva za 2024. godinu i Predlog odluke o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva, bez elemenata koncesije, za finansiranje, projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje kanalizacione mreže u naseljenim mestima grada Pančeva.
Pošto je predsednik Skupštine grada Tigran Kiš ustanovio da postoji kvorum za punovažno odlučivanje, za govornicu je izašao gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Gradonačelnik je, na samom početku predstavljanja rebalansa budžeta, rekao da su čelnici grada, u komunikaciji i koordinaciji s višim nivoima vlasti, učestvovali na nekoliko javnih poziva i konkursa koji su bili raspisani u Republici Srbiji, a Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine je opredelila sredstva Gradu Pančevu koja su neophodna za završetak realizacije investicija započetih tokom 2023.
– Od Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine dobili smo 279.000.000 dinara za tri kapitalne investicije: izgradnju mreže fekalne kanalizacije u naselju Karaula i novac za nastavak gradnje ulica Dimitrija Tucovića i Mihajla Obrenovića. Postoje još neka sredstva koja nismo raspodelili, sada planiramo da ih raspodelimo, tako da ćemo imati budžet Grada u iznosu od 8.418.000.000 dinara – rekao je Stevanović.
Dodao je da budžet iz godine u godinu raste i da se neprestano planiraju neke nove kapitalne investicije.
– Pored toga, planiramo da nastavimo da obezbeđujemo neometano funkcionisanje sistema lokalne samouprave, komunalnog, zdravstvenog i obrazovnog. Odlukom o budžetu za 2024. godinu predvideli smo 65 miliona dinara za izgradnju dečjih igrališta, koja su po današnjim standardima pre svega bezbedna za korišćenje. Odlučili smo da 50 miliona dinara preusmerimo za izgradnju još sedam-osam dečjih igrališta na teritoriji naseljenih mesta, koja će biti opremljena spravama po standardima, imaće tartan podloge. Biće prilagođena i deci sa smetnjama u razvoju. U naseljenim mestima su identifikovani veliki problemi kada se radi o čistoći. Prošle godine smo obezbedili sredstva JKP „Higijeni” za nabavku novih kamiona kako bismo neka od vozila preusmerili u naša naseljena mesta. Neophodno je i održavanje tamošnjih deponija: opredelili smo novac i za to – objasnio je gradonačelnik.


U razgovorima s predstavnicima mesnih zajednica i sa sugrađanima došlo se do toga da se mora raditi i na vodovodnoj mreži, pre svega na staroj Misi. Pored toga, opredeljeno je još 16.000.000 dinara za nastavak rešenja imovinsko-pravnih odnosa u „Zlatiborskim prosecima”. Na Bavaništanskom putu, u ulicama Kosovskih junaka i Miladina Popovića biće urađeno oko 1.600 metara fekalne kanalizacije, a za tu namenu je izdvojeno 36.000.000 dinara. Stevanović je potom kazao:
– Opredelili smo 20.000.000 dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za radove na Zelenoj pijaci, a imaćemo i 150.000.000 dinara za njenu totalnu rekonstrukciju. Nadam se da ćemo tokom 2024. i 2025. godine realizovati i ovu investiciju, na opštu radost svih korisnika Zelene pijace. Uvećavamo sredstva koja se daju JKP-u „Zelenilo”, a JKP-u „Higijena” ćemo obezbediti dodatnih 16.000.000 dinara za nabavku novog, specijalnog vozila za odnošenje čvrstog komunalnog otpada. JKP „Zelenilo” će nastaviti da redovno održava gradski kej, a ovim novcem revitalizovaće gradsku plažu, senike, roštilje, teren i dečje igralište. Krenuli smo sa investicijom postavljanja najvećeg dečjeg igrališta na teritoriji grada Pančeva, na keju. Obezbedićemo i sredstva za izgradnju teretane na otvorenom, koju smo pomerili: napravićemo teretanu pored dečjeg igrališta, koja će biti savremenija, modernija, ali i veća od prethodne. Mislim da je od velike važnosti da nastavimo kontinuirano razvijanje našeg grada.
Za reč se javio Petar Jojić (SRS), pa je podržao veliku većinu važnih stvari o kojima je govorio Stevanović, s tim da je imao predlog da se rehabilituju pojedine ulice i neki trotoari koji su u prethodnom periodu već rekonstruisani, ali su sada već oštećeni. Kazao je i da bi trebalo da se u potpunosti sredi Ulica Marka Kulića, jer je neuslovna za život sugrađana. Potom je rebalans budžeta usvojen.

Strategija za odvođenje otpadnih voda

Gradska menadžerka Maja Vitman govorila je o Predlogu odluke o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva, bez elemenata koncesije, za finansiranje, projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje kanalizacione mreže u naseljenim mestima grada Pančeva. Ona je najpre naglasila da Grad Pančevo sprovodi izuzetno velike kapitalne investicije. Dodala je:
– Ovaj predlog odluke je nešto o čemu smo prilično pričali u prethodnom periodu; imali smo fantastičnu saradnju sa svim predstavnicima mesnih zajednica, od kojih smo prikupili sve neophodne informacije. U poslednje dve godine smo se intenzivno bavili načinom na koji ćemo sprovesti realizaciju projekta sređivanja fekalne kanalizacije u naseljenim mestima. Ono što se najbolje pokazalo jeste projekat javno-privatnog partnerstva, direktnim ulaganjima iz budžeta Grada Pančeva, a u ovom postupku odabraćemo i privatnog partnera koji će svakako uzeti izuzetno veliko učešće. Znate da smo se 2018. i 2019. godine bavili izgradnjom potamiškog kolektora i da je to bila jedna izuzetno velika i važna kapitalna investicija, imajući u vidu da smo stvorili uslove za formiranje zone Sever, da smo privukli strane investitore i da smo imali veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića, kao i Vlade Republike Srbije da upravo ovakve renomirane kompanije dođu u naš grad. Za ove potrebe je Grad Pančevo, uz podršku Uprave za kapitalna ulaganja, izgradio fekalni kolektor u dužini od pet kilometara i spojio zonu Sever s Lukom Dunav. Mi smo prepoznati kao grad sa veoma prepoznatljivom strategijom i kao takvi smo dobili veliki broj mogućnosti, na konkursima smo obezbedili sredstva za sufinansiranje projekata i time učinili uštedu u samom budžetu grada za određene projekte. Imamo za sva naseljena mesta urađene projekte.
Maja Vitman je objasnila da će građani imati mogućnost plaćanja u jednakim ratama u periodu od tri do pet godina, te da se neće praviti razlika između naseljenih mesta, niti između dužine priključaka, nego će svi imati iste uslove.
– Uporedo sa ovim projektom bavimo se i projektom izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda, što nam omogućavaju EU pristupni fondovi.

Kao što znate, trenutno se izvode i radovi na izgradnji fekalne kanalizacije na Karauli, u dužini od sedam kilometara, koji su sufinansirani sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja, tako da se mi uporedo bavimo i naseljenim mestima, ali i gradom. Imamo idejno rešenje koje je uradio Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu u vezi sa izgradnjom fabrike za preradu otpadnih voda, tako da će se na jednom od narednih zasedanja Skupštine pred vama naći Strategija za rešavanje odvođenja otpadnih voda. Naš grad ima izuzetno dobru strategiju kako vodi ove investicije i verujem da je sve transparentno, građani su upućeni. Sekretarijat za investicije kao nosilac ovog posla je tu za sva dodatna pitanja, kao i JKP „Vodovod i kanalizacija”, ali i svi mi koji upravljamo gradom stojimo vam uvek na raspolaganju – poručila je gradska menadžerka.
Na redu je postupak odabira konsultanta, postoji pripremljen projektni zadatak i ubrzo će projekat javno-privatnog partnerstva, koji prethodno treba da prođe verifikacionu komisiju i Ministarstvo finansija da bi bila dobijena saglasnost, biti usvojen. Posle toga će biti raspisana javna nabavka za privatnog partnera i odmah nakon toga će krenuti izradnja. Maja Vitman je zaključila da je sasvim realno da se „papirologija” završi u toku ove godine i da sledeće godine izvođači budu uveliko spremni za izvođenje radova.
Sledećih nekoliko tačaka dnevnog reda usvojeno je bez rasprave, da bi potom Jojić ponovo izašao za govornicu kada je tema bila komunalna milicija. Njegovo zapažanje je da nema dovoljno komunalnih milicajaca u gradu. Zatim su usvajani izveštaji o radu za 2023, a i promenjeni su finansijski planovi brojnih gradskih institucija i ustanova kulture za 2024.
S. Trajković

O postojećoj kanalizaciji u selima

S govornice je gradska menadžerka iznela i sledeće podatke:
– Sva naseljena mesta ulaze u ovaj projekat i njime će se obezbediti priključenje za oko 12.000 novih domaćinstava. U Banatskom Novom Selu imamo izgrađeno 80 odsto mreže fekalne kanalizacije, a u Starčevu 100 odsto, ali i tamo će se raditi; u Jabuci je urađeno oko 50, u Dolovu oko 20, u Kačarevu 25 odsto. U Glogonju imamo samo pet odsto izgrađene fekalne kanalizacije, Omoljica ima izgrađeno 15 odsto mreže, Ivanovo 70 odsto, dok je u Banatskom Brestovcu nema. Ovim projektom je predviđena izgradnja oko 180 kilometara kanalizacione mreže u naseljenim mestima i oko 80 kilometara za prepumpavanja do centralnog postrojenja u Pančevu. Moramo da rešimo pitanje mokrih polja i za ove potrebe će biti urađeno 80 kilometara potisnog voda za sva naseljena mesta kako bi se sve preusmerilo na gradske fekalne kolektore.

(Pančevac/S.TRajković)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.