PREMINUO VELJKO BULAJIĆ

12:32

03.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/Youtube

Jedan od najznačajnijih filmskih režisera bivše Jugoslavije, Veljko Bulajić, preminuo je u Zagrebu u 97. godini, preneli su danas hrvatski mediji.

Kako je rečeno agenciji Hina u Društvu hrvatskih filmskih režisera, Bulajić je umro juče posle kraće bolesti.

Bulajić je najpoznatiji po partizanskim epopejama „Kozara“ iz 1962, „Bitka na Neretvi“ iz 1969, kao i filmu „Veliki transport“ iz 1983. godine.

Rođen je u mestu Vilusi kod Nikšića 1928. godine, a diplomirao je filmsku režiju u Rimu 1959. godine.

Rediteljsku karijeru započeo je kratkim filmovima „Kamen i more“ i „Brod lutalica“, a 1959. godine realizovao je i prvi dugometražni igrani film „Vlak bez voznog reda“, koji je prikazan na filmskom festivalu u Kanu.

Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije, ali je većinu života i poslednje godine proveo radeći u Hrvatskoj. Poznat je, pre svega, po režiji filmova na temu Drugog svetskog rata.

Dobitnik je nagrada Zlatni lav u Veneciji, Zlatna nimfa u Monte Karlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i Nju Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike CIDALC.

Nagrađen je sa nekoliko Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju, a američka Akademija za umetnost i nauku nominovala je njegov film „Bitka na Neretvi“ za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

Iz Društva hrvatskih filmskih režisera napominju da je Bulajić aktivno snimao i u svojim osamdesetim i da mu je ostao nedovršen film „Beg do mora“.

(Pančevac/HINA)

ZA DANAS TOLIKO: Ekipa domaćeg filma gostuje u Kulturnom centru 4. aprila

ŠESTI STARČEVAČKI DANI KNJIGE posvećeni Dragoslavu Miahiloviću: Stižu Ršum, Tišma i Sergej

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.