ŠTA ĆE OVAJ BABAC OVDE Zvezdana ima 78 godina i najstariji je član teretane u gradu

08:51

14.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Zvezdana Dimitrijević iz Raške, 78-godišnja penzionerka sa sigurnošću može da potvrdi čuvenu mantu da su godine samo broj – jer svojim načinom života ruši sve predrasude.

Zvezdana je diplomirani ekonomista u penziji, a kao neko ko već punih 17 godina redovno posećuje teretanu ona je i najstariji član teretane u svom gradu. Teretana je, otkriva, došla nakon raznih bolesti sa kojima se godinama ranije susretala, međutim danas joj ona ne predstavlja obavezu već zadovoljstvo.

Pored teretane, ova 78-godišnja penzionerka često i šeta a u letnjim danima redovno pliva na gradskom bazenu.

„Odavno sam videla da je fizička aktivnost bitna za naše zdravlje. Meni je nažalost zdravlje bilo rano narušeno, još od detinjstva, imala sam oko osam operacija, neke sam jedva i preživela ali kao što vidite još se držim“, kaže kroz osmeh Zvezdana.

U teretani je najstariji član i po godinama ali i po poseti, jer je, kako objašnjava, odmah nakon njenog otvaranja platila člansku kartu.

„Idem redovno u teretanu, dozvoljeno mi je svaki dan. Vežbe sam naravno prilagodila svom zdravstvenom stanju i godinama. I zaista ja u teretanu ne dolazim sa naporom i onim ‘moram’ već sa zadovoljstvom zato što mi te vežbe prijaju i posle njih se osećam kao preporođena“, kaže ona za Jutjub kanal „kopernikus rtv raska“ te dodaje da jedino kada je sneg i led ne dolazi, i to iz razloga jer je ranije lomila nogu.

Na pitanje kako reaguju mlađi kada je vide u teretani, odgovara:

„Pa u početku mislim da su se neki čudili. Ima ovde dece i od 15 godina pa gledaju i misle se ‘šta li će ovaj babac ovde’ međutim sad su se navikli na mene i potpuno normalno me prihvataju, neki dođu i da mi pomognu oko sprava. Ne osećaju nelagodnost što sam tu“.

Zvezdana otkriva da je snagu i volju za vežbanjem dobila prirodno ali i zbog želje da što duže bude na nogama.

„Po prirodi sam borac a i valjda je to neka borba da što duže budem na nogama, jer nemam nikog, pa računam da je dobro da što duže ostanem aktivna“, kaže ona pa dodaje da u letnjim danima sebi zadaje zadatak da ujutru prepliva po pola kilometra u bazenu.

Kao osoba koja je prošla i eru bez pametnih telefona i sveprisutnih igrica koje danas oduzimaju dobar deo dana mladima, poručuje da neaktivnost nije dobra ni za decu ni za njihove roditelje.

„Moja poruka svima a najviše mladima jeste da se što više kreću i da vežbaju. Da se druže, ali i da uspostavi malo bolju komunikaciju sa roditeljima i sa drugovima. Verujem da će to doprineti da najpre budu psihički a onda i fizički zdravi“, zaključuje Zvezdana.

(Jutjub kanal „kopernikus rtv raska“)

NISU HTELI DA SE RAZDVOJE Najstariji sijamski blizanci na svetu preminuli u 63. godini

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.