EKOLOŠKA BOMBA SAMO ŠTO NE EKSPLODIRA Bagerima, kamionima i čamcima se čisti smeće iz Lima

15:26

15.04.2024

Podeli vest:

RINA

Nova Varoš – Na reci Lim kod Nove Varoši, u prethodnom periodu veliki vodostaj reke doneo je ogromne količine smeća, koje je postavljena lančanica zaustavila u mestu Bistrica. Članovi Udruženja gradjana „Jastreb“, tokom jučerašnjeg čitavog dana, sa teškom mehanizacijom uspeli su da uklone preko 50 kubika nagomilanog smeća.

– Lančanica je ponovo pokazala da je prava investicija, zato što je uspela da prikupi i zadrži svo smeće koje dolazi iz pravca Crne Gore. Angažovali smo 12 kamiona, jedan bager i sedam ljudi sa dva čamca uspelo je da iz reke Lim izvadi preko 50 kubika nagomilanog smeća – kazao je za RINU, Siniša Laković iz Udruženja gradjana „Jastreb“.

Sledaća misija ovog udruženja je da ukloni nagomilano smeće na Potpećkom jezeru, gde je zbog niskog vodostaja otežano njegovo uklanjanje.

– Radimo sada pristupni mol, uz pomoć Mocart fondacije, koji bi nam olakšavao prikupljanje smeća, jer se dešava da kada padne vodostaj reke Lim, ne možemo da prikupljamo čamcima, već to radimo ručno. Trutno na tom jezeru ima oko 10.000 kubika smeća i najveći je problem što nije skoncetrisano u jednom mestu, već se pomera gore – dole po rečnom koritu – dodao je Laković.

Reka Lim nekada je bila najčistija reka u regionu, ali je zahvaljujući nesavesnim pojedincima i zbog nedostatka ekološke strategije u zemljama kroz koje prolazi postala prava ekološka bomba.

(Pančevac/RINA)

OVAKO SE VOLE GRAD I REKA Pribojci zavrnuli rukave i očistili od smeća priobalje Lima

OVAKO SE VOLI SVILAJNAC Preko hiljadu volontera čistilo divlje deponije na čak 50 lokacija

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.