TOPLI OBROCI U JABUCI Narodna kuhinja dnevno podeli oko hiljadu obroka

17:30

18.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV

PANČEVO – Korisnici prava na narodnu kuhinju koji žive u devet sela na području Pančeva poslednjih šest meseci dobijaju tople kuvane obroke, za razliku od prethodnog perioda, kada su preuzimali pakete sa namirnicama na mesečnom nivou. Za razvoženje toplih obroka zadužen je Crveni krst Pančevo, a dnevno se po selima podeli oko hiljadu ovakvih obroka.

Svakog radnog dana u selo Jabuka dolazi vozilo Crvenog krsta Pančevo i dovozi tople obroke za korisnike narodne kuhinje.

Dnevno se u prostorijama Udruženja penzionera razdeli više od 120 obroka kuvane hrane socijalno najugroženijima, kojima ovakav vid usluge mnogo znači.

„Koristim te obroke, to je dobro, super, sama živim, muž mi je umro, imam malu porodičnu penziju, pa meni to dobro dođe“, kaže Jovanka Stankovski.

„Od boranije, pasulja, makarona, čorbice… Raznovrsno je i pet dana u nedelji dobijamo kuvano“, dodao je Živko Kostadinovski.

U devet pančevačkih sela dnevno se razdeli oko hiljadu kuvanih obroka.

To je uvedeno pre šest meseci i podiglo je uslugu narodne kuhinje na viši nivo, jer su ranije ovde preuzimani paketi suve hrane.

Sada se priprema mesečni jelovnik kuvanih obroka, pri čemu se vodi računa o njihovoj nutritivnoj vrednosti.

Kalorijska i nutritivna vrednost svih obroka je od 1.100 do 1.300 kalorija. Ide jedan kuvani obrok od 500 mililitara i pola vekne hleba po osobi. U svakom obroku se nalazi meso – u boraniji, grašku, pilećem paprikašu, naravno, a pasulj im je omiljeno jelo“, istakla je Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

Uz kuvane obroke korisnici često dobijaju pakete iz Banaka hrane Beograda i Vojvodine.

Najviše voće i povrće, upotrebljivo i u roku trajanja – ističu u pančevačkom Crvenom krstu. Na ovaj način mesečno se podeli oko hiljadu kilograma hrane.

Uoči predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika napravljen je plan podele obroka.

„Poslednji dan za podelu toplih obroka je utorak 30. april. Sledeći radni dan je utorak posle prvomajskih praznika, ali će korisnicima biti obezbeđene namirnice u suvom obliku, konzervisana hrana i hleb. Za svakog i po 10 jaja, time želimo da obezbedimo sigurnost socijalno ugroženom stanovništvu, da u vreme praznika ne budu bez hrane, odnosno obroka“, ističe Todorovićeva.

Teže pokretljiva lica u gradu imaju pomoć gerontodomaćica kada je u pitanju snabdevanje toplim obrocima iz narodne kuhinje. U selima takvim korisnicima obroke uglavnom donose komšije ili neko iz mesne zajednice, pa u Crvenom krstu kažu da im je namera da u narednom periodu i po selima obezbede ovakvu vrstu usluge.

(Pančevac/RTV)

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.