NOVI SAD: U planu podizanje spomenika Miki Antiću

13:40

25.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/RTS Trezor - Zvanični kanal

Inicijativu za spomenik jednom od najvoljenijih pesnika svih generacija, čija bista inače postoji u Dunavskom parku, pokrenuo je Odbor manifestacije „Antićevi dani”.

U red za podizanje spomenika u Novom Sadu „stiže” ovih dana i jedan od najvoljenijih pesnika svih generacija – Mika Antić, zasad kroz vest o spomeničkoj inicijativi koju je odlučio da pokrene Odbor manifestacije „Antićevi dani”. Antić je deo života proveo u ovom gradu, za koji se vezuje njegovo stvaralaštvo i gde počiva, a i kome je porez umeo da „plati” pesmom, otkucanoj na poreskoj prijavi.

I Novi Sad ga pamti i odužuje mu se, ali ponekad na isto tako neobičan način, kada je pesničko ime uvaljano u političke oblande, kroz nagradu „Miroslav Antić” koju dodeljuje gradska manifestacija, koja u ovom trenutku i pokreće inicijativu za podizanje spomenika.

Po proceduri, inicijativu za podizanje spomenika, kakva je sada pokrenuta za Antića, razmatra Savet za kulturu i informisanje Skupštine grada, koji traži mišljenje o njoj, pa i o lokaciji, od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i urbanizma. Na kraju sve završi pred odbornicima, kad predlog utvrde članovi Saveta.

Prema saopštenju sa prošle sednice Odbora „Antićevih dana”, njihova inicijativa biće predata Savetu za kulturu i informisanje. Rečeno je da je ideja o podizanju spomenika Miroslavu Antiću nastala 2015. godine, prilikom održavanja osme manifestacije „Antićevi dani”. Takođe, da je ideja potekla od Draška Ređepa i Zorana Vučevića, inicijatora i osnivača manifestacije, nekadašnjih članova Odbora.

„Spomenik bi bio umetnički izraz koji predstavlja Miroslava Antića i podseća na njegovo bogato i dragoceno umetničko stvaralaštvo”, saopšteno je nakon sednice kojoj je predsedavala Jelena Marinković Radomirović, predsednica gradske skupštine.

Odbor je prihvatio i izveštaj o ovogodišnjim „Antićevim danima”, uz ocenu da su programi i sadržaji bili veoma posećeni i uspešni.

Skupština Novog Sada je ustanovila „Antićeve dane” 2007. godine kao stalnu manifestaciju u kulturi od značaja za grad. Propisano je da se održava svake godine u drugoj polovini marta, kada se obeležava i rođendan pesnika, koji je bio i filmski stvaralac, novinar i urednik.

(Pančevac/Politika)

SRPSKA SVETINJA JE BEZBEDNA Radovi na rekonstrukciji puta do manastira Mileševa biće gotovi do kraja maja

21. BIJENALE UMETNOSTI U PANČEVU Pod nazivom „Ispiranje“ od 25. maja do 25. juna na više lokacija u gradu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.