Pogledajte, otvoren Uskršnji bazar: Promocija običaja i kulture

Više od 20 udruženja žena iz Pančeva i okoline, i preko 30 samostalnih izlagača iz celog južnog Banata došlo je da uveliča ovu divnu manifestaciju i da pokažu svoje umeće i rad.

20:38

25.04.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Čuvajući multikulturalnost i tradiciju svih naroda koji žive na ovim prostorima, gradimo temelj za bolju budućnost.

Jubilarni sedmi „Uskršnji bazar” koji organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji grad”, uz podršku Grada Pančeva i Turističke organizacije Pančeva, otvoren je danas na Korzou u centru grada i trajaće do 28. aprila. Kako je ova manifestacija postala tradicionalna, može se reći da je postala brend Pančeva i celog Južnog Banata.

„Bazar” je otvorio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović. On je, između ostalog, rekao:

– Dragi organizatori i učesnici, pripala mi je čast da i ove godine otvorim manifestaciju „Uskršnji bazar”. Više od 20 udruženja žena iz Pančeva i okoline, i preko 30 samostalnih izlagača iz celog južnog Banata došlo je da uveliča ovu divnu manifestaciju i da pokažu svoje umeće i rad. „Uskršnji bazar” promoviše običaje koji su u vezi sa najvećim hrišćanskim praznikom, ali i kulturu naše bogate multikulturalne sredine, koja je sinonim naše lokalne zajednice na koju smo ponosni. Zahvalan sam vam na svemu što činite za naš grad, jer čuvajući od zaborava kulturu i tradiciju svih naroda koji žive na ovim prostorima, gradimo temelj za bolju budućnost. „Bazar” promoviše rukotvorine vrednih žena, ali i stare zanate. Preko 200 učesnika u ovogodišnjem programu potvrđuje značaj ove manifestacije: zato, uživajte u narednim danima u kulturno-umetničkom programu, radionicama i takmičenjima. Ne zaboravite na gastronomske specijalitete ovog našeg bogatog kraja. Uskršnje praznike provedite u dobrom zdravlju sa svojim najmilijima, a radost povodom Hristovog vaskrsenja neka nam svima bude putokaz da samo u slozi možemo da unapređujemo našu zajednicu.

Gradonačelnik Stevanović je pozvao sve sugrađanke i sugrađane da dođu na „Uskršnji bazar”, da pogledaju šta su sve organizatori spremili za njih, ali i da uzmu aktivno učešće i u radionicama i predavanjima koja će se održati u sklopu ove manifestacije. Dodao je da veruje da će svako pronaći nešto za sebe kako bi najmilijima ulepšao predstojeće praznike.

Branislav Gligorić, predsednik Saveta MZ-a „Gornji grad”, kazao je za „Pančevac” da će u subotu, 27. aprila, od 11 sati, u porti Preobraženjskog hrama biti održana dečja vaskršnja radionica. U okviru nje naši najmlađi sugrađani imaće lep ugođaj: dogodiće se edukativna nastava povodom Vaskrsa, a mališani će moći da učestvuju u ukrašavanju jaja, kao i u igri „Prenesi jaje”. Deca će se obradovati i pripremljenim nagradama MZ-a „Gornji grad”, a trebalo bi da svako od njih ponese jedno skuvano neukrašeno jaje.

U razgovoru sa izlagačima na „Bazaru” saznali smo da su svi oni uzbuđeni što pred sugrađanke i sugrađane, a najpre one najmlađe, iznose svoje rukotvorine, kao i proizvode iz sopstvenih „slatkih kuhinja”.

U programu otvaranja „Uskršnjeg bazara” učestvovala su kulturno-umetnička društva „Čigra”, „Vasil Hadžimanov” i „Stanko Paunović – NIS RNP”, kao i deca iz vrtića „Buubamara”, te učenici Muzičke škole „Jovan Bandur”.

(Pančevac / Siniša Trajković)

U FOKUSU: Sve o odnošenju kabastog otpada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.