KAKO IZ INVALIDSKE U STAROSNU PENZIJU Moguće je, proverite da li ste primali samo delimičnu invalidninu u ovom iznosu

16:31

30.04.2024

Podeli vest:

Pixabay

Korisnica Fonda PIO začudila se kada je dobila starosnu penziju pošto je prethodno primala invalidsku a kaže da je pročitala kako to nije moguće.

„Primala sam 11 godina invalidsku penziju a kada sam ispunila uslov za starosnu, penzija mi je prevedena u starosnu. Pročitala sam da to nije moguće. Da li je to po zakonu?“ – pitala je ona.

Iz PIO Fonda su objasnili kako je to ipak moguće da se desi.

Korisniku prava na privremenu naknadu po osnovu II, odnosno III kategorije invalidnosti, koji je ovo pravo ostvario do stupanja na snagu Zakona o PIO u aprilu 2003. godine, a kome nezavisno od njegove volje, odnosno bez njegove krivice prestane svojstvo osiguranika (tehnološki višak, stečaj ili gašenje firme i sl.), određuje se invalidska penzija u visini od 50 odsto invalidske penzije (po protoku vremena za koje mu pripada pravo na novčanu naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje), tj. privremena naknada se prevodi u tzv. delimičnu invalidsku penziju u iznosu od 50 odsto invalidske penzije.

Prema važećim propisima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ne postoji mogućnost da korisnik invalidske penzije kad napuni određene godine života stekne status korisnika starosne penzije.

Međutim, korisnicima prava na novčanu naknadu u visini 50 odsto invalidske penzije, tzv. delimičnu invalidsku penziju, kada korisnik ispuni uslov za starosnu penziju isplata te naknada se obustavlja, a korisniku se donosi rešenje o starosnoj penziji, objasnili su iz Fonda PIO.

(Pančevac/penzionisani)

Radno vreme Doma zdravlja Pančevo tokom praznika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.