ODRŽANA TRIBINA: Prevencija nasilja u školama

Na tribini su govorile mr Tatjana Božić, koordinatorka Tima, Ivana Raičković, psiholog u OŠ „Branko Radičević”, i Marina Gvero, predstavnica Policijske uprave Pančevo, mlađi kriminalistički inspektor za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije

10:20

15.05.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Protokol o prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja predstavlja ključni korak ka stvaranju bezbednog okruženja za našu decu.

Tribina pod nazivom „Prevencija nasilja u školama – saradnja sa roditeljima”, koju je organizovao Tim za prevenciju i zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u gradu Pančevu, održana je 14. maja u velikoj sali zgrade Gradske uprave.

Na tribini su govorile mr Tatjana Božić, koordinatorka Tima, Ivana Raičković, psiholog u OŠ „Branko Radičević”, i Marina Gvero, predstavnica Policijske uprave Pančevo, mlađi kriminalistički inspektor za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije. Teme su bile načini i mogućnosti korišćenja nacionalne platforme za prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja „Čuvam te”.

Mr Tatjana Božić, koja je i članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, ovom prilikom je rekla:

– Okupili smo se kako bismo istakli važnost saradnje između škola i roditelja u sprečavanju nasilja među našom decom i da zajednički radimo na unapređenju sistema njihove zaštite. Protokol o prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, koji smo zajedno usvojili, predstavlja ključni korak ka stvaranju bezbednog okruženja za našu decu. Međutim, njegova efikasna primena zahteva aktivnu saradnju škole, roditelja, lokalnih institucija i zajednice. Ključni element na koji bi trebalo da se fokusiramo u našem zajedničkom radu jeste da saradnja između škole i roditelja mora biti kontinuirana i otvorena. Roditelji su važni partneri u identifikaciji problema i pružanju podrške deci. Takođe, važno je da zajedno radimo na unapređenju sistema informisanja, kao i podrške za decu koja su žrtve nasilja. I kao treće, kontinuirano obrazovanje i podizanje svesti o važnosti prevencije nasilja ključno je za stvaranje sigurnijeg okruženja za našu decu. Verujem da je ova tribina korak unapred ka našem zajedničkom cilju da stvorimo sigurno i podržavajuće okruženje za našu decu.

Prosvetni inspektor Dragana Živaljević govorila je o odgovornosti roditelja propisanih Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i novim Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, a predstavnica Višeg javnog tužilaštva u Pančevu – javni tužilac Ana Kurai – o odgovornosti roditelja za prestupe dece.

Tribini su prisustvovali i direktori pančevačkih škola, predstavnici vrtića i saveta roditelja, kao i škole roditeljstva koja je organizovana u PU „Dečja radost”.

(Pančevac / Siniša Trajković)

RADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI: Evo koji potrošači u Pančevu su danas bez vode!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.