DEVOJAČKI BUNAR: Gljivari pokazali šta znaju i imaju u sadejstvu s Peščarom

14:55

29.05.2024

Podeli vest:

Foto: Jordan Filipović

Prvi skup gljivara održan je u nedelju, 26. maja, na Devojačkom bunaru, kada
je više desetina sakupljača u bujnoj prirodi Deliblatske peščare išlo u potragu.

Pored pronalažanja jestivih pečuraka u okruženju, svi učesnici u ovom događaju mogli su i da se upoznaju s različitim znanjima u vezi sa gljivarstvom, kao i s raznim vrstama, koje su bile izložene na licu mesta.

Tako su zaslugom članova organizacije „Dolina gljiva”, priređivača ovog skupa, brojni izletnici koji su prelepog majskog dana opseli Peščaru i Devojački bunar mogli da vide i čuju mnogo toga lepog i korisnog u vezi sa gljivama.

Svi zainteresovani su imali priliku i da degustiraju razne proizvode, od sokova i čajeva od lekovitog bilja do gulaša od gljiva, gle čuda, nazvanog „gljivaš”.

Predsednik Udruženja gljivara „Dolina gljiva” Dragan Novaković iz Banatskog Novog Sela bio je i glavni organizator okupljanja na Devojačkom bunaru, odnosno u Deliblatskoj peščari.

 

– Ovo je naš prvi skup i, ako se ne varam, to je prvi skup tog tipa u Peščari, a sastojao se od predstavljanja raznih vrsta gljiva, kako samoniklih, tako i onih iz uzgoja, budući da većinu naših članova čine uzgajivači. Međutim, mi izučavamo i odlike samoniklih gljiva, a tokom ovog druženja sakupili smo 67 vrsta. Među njima se našla i jedna veoma retka – montegnea arenaria, koja je izuzetno retka kod nas i poslednji put je pronađena 1931. godine. Naše udruženje je član Mikološko- gljivarskog društva Srbije, koje je takođe uzelo učešća u našoj manifestaciji, a ono se sastoji od udruženja iz raznih krajeva zemlje, od Subotice do Vranja. Tu su bili i predstavnici firme što pravi tinkture od gljiva koje mi proizvodimo i bilo je mnogo
raznih uzoraka – navodi Dragan.

(Opširnije u reportaži u sledećem broju štampanog izdanja „Pančevca“)

(Pančevac/J. Filipović)

DEVOJAČKI BUNAR: Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini 23. septembra

DEVOJAČKI BUNAR: Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini 23. septembra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.