STARTOVAO JAVNI ESCOE PROJEKAT: 29 zgrada na Sodari, Strelištu i užem centru Pančeva na listi za sanaciju

12:29

31.05.2024

Podeli vest:

Printscren/FB

Pančevo se nalazi na listi projekta „Energetska sanacija stambenih, porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO Projekat“, preciznije oko trideset stambenih jedinica u našem gradu postaće energetski efikasnije.

Naime, Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj obezbedila je bespovratna sredstava za realizaciju mera energetske sanacije. Novac će biti dodeljena građanima za potrebe pripreme elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija, kao i za finansiranje samih investicija u iznosu od 50 posto. Ostatak vrednosti investicija (50 posto od ukupne vrednosti) građani će otplaćivati od ušteda za grejanje gde će se voditi računa da ukupan iznos godišnjeg izdatka za grejanje i otplate investicija u zbiru, ne prelazi ili bude minimalno iznad vrednosti računa koji su stanari plaćali godišnje po paušalnom sistemu a pre energetske sanacije.

U prvoj fazi ovog važnog ekološkog projekta otvoren je javni poziva za prijavu zainteresovanih stambenih zajednica u 16 gradova i opština. Naš grad je prepoznao značaj mera koje ovaj projekat Ministarstva rudarstva i energetike donosi – uštedu energije od više od 35 odsto.

Na konačnoj listi nalazi 29 stambenih zgrada iz različitih delova grada Sodare, Strelišta i samog užeg centra Pančeva.

Jedna od mera odnosi se i na mogućnost uticanja na sopstvenu potrošnju toplotne energije za grejanje i smanjenje računa za grejanje kao i troškova za hlađenje prostora u letnjem periodu. Tako će stanari pančevačkih zgrada, uključenih u ovaj projekat, dobiti uređaje koji će meriti utrošak i računi se više neće računati po kvadrat stambenog prostora, kao što je to slučaj sada.

Pančevci će moći da koriguju temperaturu, pa neće morati da otvaraju prozore u slučaju da je ona previsoka. Ujedno, kada otputuju negde, biće u prilici da smanje rad radijatora na minimum i takva ušteda i te kako će pozitivno uticati na kućni budžet.

Mere obuhvataju sanaciju dotrajalih fasada i krovova i smanjenje rizika od povređivanja stanara i prolaznika u slučaju nepredviđenih događaja, a to će ujedno umanjiti troškove održavanja zgrada.

U nadležnom ministarstvu planiraju da se kroz ovaj  projekat  energetski sanira više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara.

Sprovođenje mera energetske efikasnosti omogućiće uštede energije od više od 35 odsto, odnosno 81.000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida od 20.000 tona CO2 godišnje. Pored smanjenja troškova za grejanje, ključni cilj projekta je da se omogući prelazak na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno plaćaju uslugu grejanja paušalno.

Spisak zgrada koje su ušle u program sanacije može se videti na veb stranici pančevačke lokalne samouprave  OVDE.

(Z.S.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.