OVAJ ZANAT JE OŽIVEO VISOKU MODU: U Sirogojnu počela manifestacija koja slavi pletilje, njihove rukotvorine nose svetske zvezde

11:37

11.06.2024

Podeli vest:

RINA

Užice – Promocijom knjige “Dobrila” autora Zorana Jeremića, na engleskom jeziku, koja je izdata uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, otvorena je manifestacija “Pletiljama u čast”, upriličena u Muzeju na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu u prisustvu ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, Stanka Blagojevića, vd pomoćnika ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture i gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević. Manifestacija je deo programa “Era kulture”.

– Motiv današnjeg okupljanja je jedna izuzetna žena, koja je umeće pravljenja proizvoda od vune pretvorila u visoku modu, oživela Užički i Zlatiborski kraj, pretvorivši ih u centar mode i privrednu silu. Dobrila Vasiljević Smiljanić bila je fascinirana susretima sa meštankama koje su, kako je govorila, imale čarobne ruke. Njena kreativnost, kao i dar za komunikaciju i organizaciju, plasirale su revije zimskih rukotvorina, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i u celom svetu. Ona nije samo učinila da rukotvorine pletilja nose mnoge svetski poznate žene, poput kraljice Elizabete i Sofije Loren, već je učinila da stotine žena iz užičkog i zlatiborskog kraja kraja rade, zarađuju i stvaraju istoriju – naglasila je za agenciju RINA, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Istakavši da projekat Prestonica kulture Srbije, ne bi bio izvodljiv bez velike podrške Ministarstva kulture Republike Srbije, ali i prepoznavanja i doprinosa Evropske unije u Srbiji, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, podsetila je da grad Užice godinama unazad, neguje i čuva dobru saradnju i odnose iz kojih proizilaze kvalitetni i dugoročno održivi projekti.

(Pančevac/RINA)

JEZIVA ISPOVEST Bebu sam ostavio u kolima i otišao da igram rulet

OVA CVEĆARKA SPASAVA BRAKOVE I MUŽEVE Evo kako na dva klika mogu da kupe buket u svako doba dana! CVETOMAT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.