SPASAVANJE ŽIVOTINJA I mi smo žedni! Ostavite vodu za napuštene životinje

21:00

28.06.2024

Podeli vest:

pexels-pixabay
pexels-pixabay

Letnji dani donose visoke temperature koje mogu biti izuzetno opasne za gradske životinje na ulicama, zbog čega „Animal Rescue Serbia”, organizacija za spasavanje životinja iz kritičnih situacija, i ove godine sprovodi akciju „I mi smo žedni”.

– Psi, mačke, ptice i druge životinje nemaju uvek pristup vodi, što može dovesti do dehidracije i ozbiljnih zdravstvenih problema, kao i toplotnog udara. Važno je da se gradskim životinjama ostavlja sveža voda jer je ona ključna za održavanje osnovnih fizioloških funkcija. Tokom leta, životinje gube više tečnosti zbog visokih temperatura i povećane aktivnosti, a voda im pomaže da regulišu svoju telesnu temperaturu. Sveža voda je esencijalna za probavu, cirkulaciju i funkciju organa – rekao je Aleksandar Gavrić iz „Animal Rescue Serbia”.

On je skrenuo pažnju i na to da se vodi računa o mestima na kojima se ostavljala voda za napuštene životinje kako bi se izbegli eventualni sukobi sa komšijama – na mestima gde neće smetati prolaznicima, a napuštene životinje će je pronaći, jer imaju razvijeno čulo mirisa.

– Postavite posude s vodom u hladu kako bi voda ostala što hladnija i svežija. To će pomoći u sprečavanju pregrevanja i isparavanja. Ako je moguće, stavite posude na mesta koja su donekle zaklonjena, kako bi se smanjio rizik da neko namerno prolije ili ukloni vodu. Ako je moguće, menjajte vodu nekoliko puta dnevno kako bi uvek bila sveža i hladna. To će pomoći u sprečavanju razvoja bakterija – rekao je Gavrić, prenosi Tanjug.

On napominje da gradske životinje nisu samo psi i mačke, već i ptice, ježevi, kao i druge male životinje.

(Pančevac)

LJUBIMCI: Iznesite posude sa vodom za napuštene životinje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.