KALORIJSKA BOMBA Sprema se još samo u Dragačevu: Hajdučki ćevap je pravi specijalitet, a ovako se sprema

16:18

29.06.2024

Podeli vest:

RINA

Lučani – Kada su se srpski hajduci odmetali u šume i borili protiv Osmanlija jako im je važno bilo u boj krenuti punog stomaka, zato su sa sobom nosili sve što im je neophodno za dobar zalogaj.

Tako je nastao specijalitet po kom se, osim trube, nadaleko prepoznaje Dragačevo. Meštani kažu da ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravlja na sve druge delikatese sa roštilja. A ovom specijalitetu posvećena je čitava jedna manifestacija koja se tradicionalno održava preko leta u Guči i zove se Hajduk fest. Tu se ekipe nadmeću ko će bolje spremiti hajdučki ćevap, a stručni žiri bira čiji je najbolji i najukusniji.

– Ne propuštamo ovaj događaj, pripreme su ozbiljne. Meso mora biti najkvalitetnije svinjsko, to su vrat i pauflek. Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem. Koji su začini to nek ostane tajna. Nakon toga, sutradan ga valjamo u specijalnu smesu koja se mahom sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri i i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori, kaže za RINU kulinarski majstor Nenad Nidžović.

Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, ali potrebna je vešina iskusnih majstora da bi ukus bio neponovljiv.

– Ovo je šesti po redu Hajduk fest, koji se tradicionalno održava u centru varošice Guča. Ove godine imamo devet ekipa koje spremaju čuveni specijalitet. Ali, osam toga pripremljen je celodnevni zanimljiv program. Koncert će održati naš trubač Dragan Pavlović, a potom i Vesna Zmijanac. Ove godine nagradni fond iznosi 30, 20 i 10 hiljada dinara. Drago mi je što na ovaj način čuvamo tradiciju, jer se spremanje Hajdučkog ćevapa na izvorni način zadržalo još samo u Dragačevu, rekla je Aleksandra Mitrović iz TO Dragačevo.

Koliki su Srbi zapravo gurmani dokazuje i činjenica da iako su temperature skoro u plusu čitavih četrdeset stepeni, to ih nije sprečilo da se na tradicionlanoj manfestaciji u Guči okupe u velikom broju i pokažu svoje umeće. Princip spremanja hajdučkog ćevapa kod svih je isti, a pobednika odlučuju samo sitnice.

Jedno je sigurno – ko se usudi da proba ovu hajdučku kalorijsku bombu dobro ju je pomešati sa alevom paprikom i domaćom ljutom, pogodno bi bilo dab to bude dragačevska šljivovica, a onda ostaje samo da se pomolite da ne skoči pritisak.

(Pančevac/RINA)

ON UŽIČANIMA RADI O GLAVI Mladi Filipinac jedan je od omiljenijih frizera u gradu, tu je proslavio i svoj rođendan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.