VOZAČI, OVAKO VIŠE NEĆETE MOĆI DA VOZITE KROZ BEOGRAD: Postavljena nova signalizacija, objavljen spisak pravila

16:00

09.07.2024

Podeli vest:

printscreen/YT

Državni put, petlja Beograd – petlja „Mostar“ – petlja Bubanj Potok, kategorisan je kao državni put IM reda – M11.

Bivši auto-put kroz Beograd.na osnovu Uredbe Vlade Srbije postao moto-put, a JP Putevi Srbije završilo je zamenu saobraćajne signalizacije, naveo je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Uredbom o kategorizaciji državnih puteva definisana je nova kategorija državnih puteva IM reda – motoputevi koji su poznatiji kao „brze saobraćajnice“. Shodno prethodno navedenoj Uredbi, državni put, petlja Beograd – petlja „Mostar“ – petlja Bubanj Potok, kategorisan je kao državni put IM reda – M11.

Državni put IM reda M11 dug je 30,014 km i na njegovoj trasi postoji 14 denivelisanih ukrštaja (petlji) sa ostalim opštinskim putevima i ulicama. Za svaki smer kretanja postoje po dve saobraćajne trake. Za svaki smer postoji i zaustavna traka, kojom nije dozvoljeno kretanje vozila, sem vozila hitne službe, vozila policije i vojske pod pratnjom.

Maksimalno dozvoljena brzina na državnom putu kroz Beograd M11 iznosi 100 km na sat, a na pojedinim deonicama predmetnog puta, a u zavisnosti od saobraćajnih uslova predviđena je manja.

Na pojedinim deonicama, a u zavisnosti od saobraćajnih mogućnosti, zaustavna traka je pretvorena u voznu traku za sva vozila. Ove izmene su jasno označene saobraćajnim oznakama na kolovozu.

Zaustavnu traku, kao voznu, moguće je koristiti na sledećim deonicama:

– petlja Bežanijska kosa – petlja Tošin Bunar, petlja Tošin Bunar – petlja Geneks

– petlja Geneks – petlja Arena, petlja Arena – petlja Sava Centar

– petlja Autokomanda – petlja Dušanovac

– petlja Dušanovac – petlja Medaković u smeru ka Nišu

 

Kao i na deonicama:

– petlja Autokomanda – petlja Hitna Pomoć

– petlja Sava Centar -petlja Arena

– petlja Arena – petlja Geneks

– petlja Geneks – petlja Tošin Bunar

– petlja Tošin Bunar – petlja Bežanijska kosa u smeru ka Šidu

Ukupno je zamenjeno 318 saobraćajnih znakova i 25 tabli različitih dimenzija. Saobraćajni institut CIP, na moj zahtev, uradio je projekat postavljanja zaštitnih ograda od buke na moto-putu M11 kroz Beograd.

„Očekujem da tokom jeseni budu raspisani tenderi za postavljanje zaštitnih ograda od buke prvo na Novom Beogradu na delu moto-puta koji prolazi pored blokova 22, 23, 24, 28, 29 i 39, a potom i na drugim delovima puta M11 gde se uz put nalaze stambene zgrade“, objavio je Vesić.

BONUS VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.