BRANISLAV RAKETIĆ: Komunalne službe odlično funkcionišu

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Pančeva izabrani su članovi Gradskog veća – predstavljamo ih, kao i njihove resore i prioritete u radu

09:55

31.07.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Resori Branislava Raketića su komunalne delatnosti, javna preduzeća i infrastruktura. Najpre nas je zanimalo kakvo je generalno stanje danas u našem gradu u oblasti komunalnih delatnosti.

Branislav Raketić: Komunalne delatnosti obuhvataju širok dijapazon aktivnosti i zahtevaju da svaka lokalna samouprava ozbiljno radi na unapređenju nivoa usluga koje građani očekuju. Tendencije modernog doba i razvoj tehnologije podižu standard usluga na viši nivo, što zahteva kontinuirano praćenje, nadzor i unapređenje. Najvažnije je da sva javna preduzeća imaju sluha za potrebe naših sugrađanki i sugrađana i da su uvek spremna da pruže adekvatnu uslugu za novac koji sugrađanke i sugrađani izdvajaju iz svog budžeta. Što se tiče nivoa i stanja komunalnih usluga, Grad Pančevo se veoma odgovorno ponaša. Iako uvek ima prostora za unapređenje, generalno, komunalne službe u gradu odlično funkcionišu. S obzirom na dugogodišnje iskustvo u JKP-u „Higijena”, upoznat sam sa svim problemima, koji, uz ozbiljan pristup, mogu veoma lako da se reše. Naše sugrađanke i sugrađani žele da im grad bude čist, odnosno da zelene površine budu uredno pokošene i održavane. Pančevo postaje atraktivna lokacija za mnoge koji traže mesto za život i rad. U poslednjih nekoliko godina urađene su mnoge ulice s kompletnom infrastrukturom, a javni prevoz funkcioniše besprekorno, kao i ostale komunalne službe. Grad Pančevo uspešno ispunjava potrebe građana i prilagođava se novim izazovima, a predstojeća unapređenja obećavaju još bolje usluge u budućnosti.

Branislav Raketić je rođen 1967. godine u Novom Pazaru, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, nakon čega je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je od 1996. godine u „Centro banci Pančevo”, a od 2011. godine je zaposlen u JKP-u „Higijena”.
  • Ima li prostora za saradnju s drugim gradovima u našoj zemlji, kao i s drugim državama, preko projekata?

– Što se tiče komunalne delatnosti, Pančevo ima značajan potencijal za saradnju s drugim opštinama i gradovima u regionu, kao i s drugim državama putem različitih projekata. Već smo uspešno sarađivali s brojnim partnerima; najnoviji primer je projekat „Četiri regiona”, s Vladom Švedske, u okviru kog smo dobili dva nova vozila za sakupljanje smeća i pet hiljada kanti za primarnu selekciju otpada. Ovaj projekat je uspešno realizovan, a rezultati su nadmašili očekivanja. Takođe, ostvarena je prekogranična saradnja između Srbije i Rumunije preko IPA projekata, koja je uključivala instalaciju solarnih panela u JKP-u „Grejanje” i rekonstrukciju Hale sportova „Strelište”. Imamo saradnju i s mnogim gradovima kako u zemlji, tako i u inostranstvu, uključujući Zanstad iz Holandije, rumunsku Rešicu, Kumanovo iz Severne Makedonije, bugarske gradove Belu Slatinu i Pernik, kao i Prijedor iz Republike Srpske. Grad Pančevo je otvoren za nove prilike i redovno prati javne pozive za projekte. Kada se ukaže prilika, konkurisaćemo za nove projekte kako bismo dodatno unapredili komunalne usluge i infrastrukturu. Saradnja s različitim partnerima ne samo da nam omogućava razmenu znanja i resursa već i doprinosi inovacijama koje poboljšavaju kvalitet života u našem gradu. Naša proaktivnost u traženju i realizaciji ovih projekata čini Pančevo dinamičnim i konkurentnim u oblasti komunalnih usluga.

  • Šta su vam dugoročni, odnosno četvorogodišnji planovi?

– U naredne četiri godine naš cilj je da realizujemo započete projekte i pokrenemo nove inicijative s ciljem poboljšanja životnih uslova naših sugrađanki i sugrađana. Trenutno nam je fokus na izgradnji i unapređenju fekalne kanalizacije u naselju Karaula i planiramo proširenje mreže u drugim delovima grada, kao i u naseljenim mestima. U budućnosti, razmotrićemo uvođenje savremenih tehnologija i rešenja koja će doprineti efikasnijem upravljanju komunalnim uslugama i održavanju infrastrukture. Ovi koraci će omogućiti bolje korišćenje resursa i unaprediti kvalitet usluga koje pružamo. Takođe, posvetićemo se implementaciji ekoloških praksa, uključujući zelene tehnologije i energetski efikasne sisteme. Naša posvećenost kontinuiranom razvoju i modernizaciji komunalne infrastrukture osiguraće ne samo da grad Pančevo funkcioniše efikasno već i da bude primer održivog i ekološki odgovornog urbanog razvoja.

(Pančevac / S. Trajković)

DARKO JEŠIĆ: Sačuvati i unaprediti gradske manifestacije

KATARINA BANJAI: Merenja su ekološki pokazatelji

MR TATJANA BOŽIĆ: Postignuto mnogo, radimo još više

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.