Suša obrala i kukuruz u južnom Banatu

Ratari ističu da je zbog suše zrno veoma sitno, jer nije dobilo potrebnu hektolitarsku težinu , klipovi su manji

13:21

30.08.2024

Podeli vest:

Foto: G.J.

U južnom Banatu kukuruz koji je najzastupljenija kultura počeo je zbog velike suše da se bere neouobičajeno rano. Ratari kažu da će to uticati na manje prinose i slabiji kvalitet proizvoda.

Miloš Stojadinović i Nemanja Anđelković iz Banatskog Brestovca koji uzgajaju kukuruz na 140 hektara udružili su svoj rad kako bi samanjili troškove, jer će prinos biti i do 50 odsto manji nego lane i retko ko će imati više od 5 tona po hektaru, smatra Nemanja:

– Vreme nas je baš razočaralo ove godine i kiše nije bilo već dva meseca. Ja se ne sećam,a radim poljoprivredu već 15 godina da je bilo ovako loše. Ovo je baš katastrofa, bilo je i pretprošle godine suša, ali ne kao ove godine jer je sad je baš loše- kaže Nemanja Anđelković.

Ratari ističu da je zbog suše zrno veoma sitno, jer nije dobilo potrebnu hektolitarsku težinu , klipovi su manji ,a kako kaže Miloš Stojadinović pojavila se i buđ što još više uticati na manje prinose i slabiju zaradu:

-Ove godine smo baš iamli lošu godinu što se tiče svih kultura. Suncokret smo isto pokosili rano i prinos je slab, kukuruz kosimo i već je 50 odsto skinuto, a vidite koji je datum, a žetva će za nekoliko dana biti gotova.Nemamo nikakav prinos, cenu ne znamo, kosimo i predajemo, a ne znamo šta smo i gde smo zaradili- rekao je Stojadinović.

Ratari koji će završiti berbu kukuruza za 10-tak dana nestrpljivo čekaju otkupnu cenu, a nadaju se i da će dobiti pomoć od ministarstva poljoprivrede i da će im se naredne godine umanjiti ili bar odložiti plaćanje zakupa državnog zemljišta, jer je već sad evidentno da će svi pretrpeti veliku štetu.

(Pančevac/G.J.)

Kukuruz se sav osušio, visoke temperature uzimaju danak na srpskim njivama: Navodnjavanje jedino rešenje ali vode nema

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.