Bajatović: Odlažemo remont gasnog čvorišta u Gospođincima! Bez prekida snabdevanje gasom u Vojvodini

18:12

02.10.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović kaže za RTS da, iako je najavljeno, „Transportgas“ i „Srbijagas“ odustaju od remonta gasnog čvorišta u Gospođincima, tako da neće biti nikakvih prekida u snabdevanju gasom u Vojvodini.

Povodom najave da će zbog remonta gasnog čvorišta u Gospođincima više opština na području Vojvodine biti bez gasa ili će imati poremećaje u snabdevanju, Dušan Bajatović je objasnio da se radi o zameni ventila, ali da su zbog nezadovoljstva građana i potrošača koji nemaju druge energente rešili da te radove odlože na proleće.

Ostaje pri ranijoj prognozi da će se cena gasa kretati između 35 i 45 evra za megavat sat.

„Što se tiče tržišta gasa, cena nafte je pala, tako da će po naftnoj formuli i cena gasa doživeti neki pad, ali ne bih se oslanjao na to“, rekao je Bajatović i dodao da može biti problema zbog transporta kroz Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, može se očekivati da za privredu, koja ima promenljivu cenu, neće biti bitnih izmena cene.

Za domaćinstva je, dodaje, cena regulisana i neće se menjati.

„Količine gasa su manje više obezbeđene i još uvek se vode pregovori sa Rusima oko dodatnih količina“, rekao je Bajatović.

Očekuje da pregovori sa „Gaspromom“ počnu u prvom kvartalu sledeće godine, dok će se sada samo načelno razgovarati o tome.

„Mi smo ugovorom sa Azerbjdžanom pokazali da hoćemo da se diverzifikujemo, ali problem je što u Azerbejdžanu nemate tu količinu gasa“, napomenuo je Bajatović.

PANČEVAČKI BUDŽET STAO NA 9,3 MILIJARDE DINARA Veći prihodi nisu slučajnost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.