SVEČANO U VRŠCU: Održana akademija povodom 80 godina od oslobođenja

11:37

03.10.2024

Podeli vest:

Grad Vršac

Svečana akademija povodom 80 godina od oslobođenja Grada Vršca u Drugom svetskom ratu održana je sinoć u Kongresnoj dvorani Centra Milenijum.

Svečanost je počela intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i himne SUBNOR-a Srbije u izvođenju Gradskog hora AS pod dirigentskom palicom profesorke Anđelke Sučević i muzičkom pratnjom profesorke Tatjane Gerdec Mrđa.

Sve prisutne goste na početku pozdravila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović citirajući u svom obraćanju odlomke iz literarnih radova vršačkih đaka na temu 80 godina od oslobodjenja Vršca.

Svoj govor započela je rečima učenika Školskog centra Nikola Tesla Stefana Slamarskog: „Osamdeset godina nije samo broj – to je vek tradicije, radosti i sećanja. Šetajući ulicama Vršca, često se setim priča koje sam slušao o tim danima. Stare fasade, kaldrmisane ulice i parkovi, nose u sebi tragove prošlih vremena, ali i nepokolebljivu snagu grada koji je preživeo najteže trenutke. Svako drvo, svaka zgrada, kao da priča o borbi i pobedi, o upornosti i snazi koja je donela buduće generacije“.
„Kada nas naše mlađe generacije ovako svesno, podsećaju na neprikosnovenost slobode čoveka, kao osnovnog postulata na kojima počiva savremena civilizacija, svi mi zajedno imamo obavezu i odgovornost prema njima, jer su upravo mir i medjusobna tolerancija vrednosti koje im moramo ostaviti u amanet“, istakla je gradonačelnica Mitrović.

Ona je potom dodala da je datum koji nikada ne smemo da zaboravimo jer i danas, kada smo svi svedoci novih sukoba u svetu, koji svakodnevno odnose svoje žrtve, vidimo da nam je mir važniji od svega i da je to naš prioritetni interes i jedini siguran put napretka ka još boljoj budućnosti, nakon čega je citirala deo rada učenika Osnovne škole „Olga Petrov Radišić“, Nikola Grulović „. Mir koji je donesen pre toliko godina i dan danas postoji zahvaljujući nama. Mi se brinemo o miru. Svake godine se prisećamo naših junaka koji su se izborili za život kakav danas imamo. Odajemo počast njihovom požrtvovanju u nadi da se tako nešto nikada više neće dogoditi. Mir u kojem danas rastemo, pruža nam spokojstvo, sreću i jednakost“.

Nakon gradonačelnice, prisutnima su se obratili još i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Đorđe Todorov, potom prvi sekretar ambasade Ruske federacije u Beogradu Nikolaj Pomilujko, kao i predsednik SUBNOR-a Vojvodine Jovo Baroščević.

Posle zvaničnih obraćanja najpre su dodeljene Medalja borca najviše priznanje SUBNOR Srbije ratnim veteranima penzionisanom majoru Vojske Srbije Željku Topiću i penzionisanom majoru MUP-a Srbije Tošku Lukaču, nagrade je uručila gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Najviše i najvrednije priznanje SUBNOR Grada Vršca – Povelja Slobode povodom jubileja osam decenija od oslobođenja, dodeljena je Gradu Vršcu, a nagradu je predsednik SUBNOR-a Grada Vršca Dragoljub Đorđević uručio gradonačelnici Dragani Mitrović.

SUBNOR Grada Vršca, godinama unazad raspisuje literarne konkurse za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Vršca, potstiče na lepo pisanje i na posebnim priredbama, nagrađuje darovite đake. Ove godine, izuzetnim povodom tema je glasila : „80 godina slobode i mira u Vršcu, 1944 – 2024.“ Ovogodišnji pobednik konkursa je učenik drugog razreda gimnazije „Borislav Petrov Braca“ Vuk Peđa Lovrić.

U pauzama zvaničnog dela programa Gradski hor AS prigodnim numerama zabavljao je publiku, a u drugom delu svečanosti pridružio se i prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Oliver Njego spektakularnim izvedbama pesama Tamo daleko, Stojte galije carske i Pukni zoto, dok je ovogodišnji program završen simbolično pesmom ovo je Srbija.

(Grad Vršac)

OTVOREN 10. NOVA FESTIVAL: Strip istinski povezuje Srbiju i Francusku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.