NIJE NESTALA, VEĆ SE SAMO PRITAJILA Ponovo raste broj zaraženih koronom

10:14

28.12.2022

Podeli vest:

Pixabay

Prema podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut”, u trećoj sedmici decembra registrovana su 5.553 nova slučaja, odnosno oko 15 odsto više nego nedelju dana ranije (4.817), a skoro 50 odsto više nego krajem prošlog i početkom ovog meseca.

Povećanje je vidljivo i na dnevnom nivou. Iako su brojke i dalje relativno niske i nema razloga za zabrinutost, jasno je da korona nije nestala, već se samo pritajila, o čemu svedoči i rast procenta pozitivnih u odnosu na broj testiranih, koji je sa pet-šest odsto skočio na skoro 12-13 trećeg decembarskog vikenda.

Kako su obelodanili domaći epidemiolozi, u Srbiji trenutno cirkuliše nekoliko podvarijanti omikrona, a najzastupljenija je BA.5, koja u principu ne izaziva teže simptome i nije opasna poput prethodnika, osim za starije osobe i hronične bolesnike, o čemu svedoči podatak da smo 24. decembra imali čak osmoro preminulih od posledica korone.
Poslednji udar korone imali smo letos, 9. avgusta registrovan je sezonski rekord od 7.263 zaražena za 24 sata, a od tada je počelo opadanje broja pacijenata, koje je trajalo, eto, čak četiri meseca. Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Srbija se nalazi na pragu crvene korona zone s prosekom od 150 zaraženih na 100.000 stanovnika u drugoj i trećoj nedelji decembra.

U međuvremenu u Srbiji su ukinute mnoge kovid ambulante, pre svega u Beogradu, pa sada svi koji imaju simptome respiratornih infekcija idu u domove zdravlja, kod svog lekara ili u posebnu respiratornu ambulantu, ukoliko postoji. Tamo lekar, ako posumnja da se na osnovu simptoma možda radi o koroni, šalje pacijenta na brzi test. Ukoliko je pozitivan, on ide u kovid ambulantu na lečenje.
Od ponedeljka, 26. decembra, građanima Srbije je na vakcinalnim punktovima domova zdravlja dostupna bivalentna vakcina protiv kovida 19 koju proizvodi kompanija „Moderna”.
Prema preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, bivalentna vakcina protiv kovida 19 može se primeniti kod osoba koje su primile primarnu seriju vakcine (dve doze) ili koje su dodatno primile jednu ili više buster doza vakcine protiv korone.

RINA

Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom jeste da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv korone ili najmanje tri meseca od preležane kovid infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.
Bivalentna vakcina kao buster doza naročito se preporučuje kod osoba starijih od pedeset godina, ljudi s primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, građana koji imaju pridružene bolesti, korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.
Treba napomenuti da vakcine ne štite od samog zaražavanja koronom, ali da pružaju zaštitu od komplikacija i smanjuju rizik od smrtnih slučajeva.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.