Zatvor u muzeju! Skojevka Mara Mandić odavde je odvedena na Trg i ubijena

09:30

15.07.2024

Podeli vest:

Radovan Đerić
Radovan Đerić

Zgrada Magistrata danas poznatija kao zgrada Narodnog muzeja Pančevo sve do pedestih godina prošlog veka bila je sedište lokalne administracije.

Pored matične službe, svečane sale i gradske administracije manje je poznato da se u ovoj zgradi od 10.000 metra kvadratnih nalazi i pritvorska jedinica.

Osumnjičeni, uglavom sitniji krimnalci smeštani su u podrumu zgrade gde su bile izgrađene tri zatvorske ćelije. Boravak osuđenika u pritvoru bio je relativno kratak jer bi se zatvorenici odmah posle donošenja presude prebacivali u druge zatvore ili su oslobađani ako su imali oslobađajuću presudu.

Između dva svetska rata u pritvoru zgrade Magistrata zatvarani su i politički protivnici vlasti a u toku samog drugog svetskog rata Nemci su zatvarali pripadnike pokreta otpora okupatoru.

Najpoznatiji pritvorenik bila je skojevka Mara Mandić koja je iz ovog zatvora bila odvedena na Trg gde je i ubijena. Mala, valažna i tamna prostorija bez kreveta sa hladnim kamenim podom bila je dom mnogih a posle rata i zarobljenim nemačkim vojnicima.

Svedočanstvo o boravku u ovim ćelijama ostavili su zatvorenici na zidu ćelije gde su ispisivali svoja imena, politička uverenja ili nacionalnu pripadnost. Danas ove ćelije svedoče o prošlim vremenima jer su na zidovima ostali tragovi prošlosti.

(Pančevac)

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.