KOJI SVE STAŽ FOND PIO PRIZNAJE I DA LI SE SVAKI RAD ISTO RAČUNA Pogledajte kada je bitan broj radnih sati, a kada ostvarena zarada

18:30

08.08.2024

Podeli vest:

pexels-andrea-piacquadio
pexels-andrea-piacquadio

Povodom mnogih nedoumica, Fond PIO objasnio je koji staž osiguranja Fond priznaje, kada je u pitanju rad sa punim ili nepunim radnim vremenom i u zavisnosti od vrste ugovora, da li je to ugovor o radu ili ostalie vrste na (ne)određeno vreme.

Ukoliko je reč o ugovoru o radu na određeno ili neodređeno vreme staž se ostvaruje u kalendarskom trajanju osiguranja bez obzira da li je osiguranik radio puno radno vreme.

Uslov je da je angažovan samo kod jednog poslodavca.

U tom slučaju poslodavac je u obavezi da plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje na isplaćenu zaradu ako je ona viša od najniže osnovice doprinosa, odnosno na najnižu osnovicu doprinosa ako je zarada niža od nje i po osnovu uplaćenih doprinosa se priznaje staž osiguranja.

U drugom slučaju, ukoliko osiguranik obavlja poslove po osnovu ugovora o delu, autorskog ugovora ili drugih sličnih ugovora i koji za izvršeni posao ostvaruje ugovorenu naknadu, a nije osiguran po drugom osnovu, staž osiguranja računa se na poseban način.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ПИО (@rfpio.rs)

Naime, iznos ugovorene naknade na koju se plaća porez deli se sa najnižom mesečnom osnovicom za plaćanje doprinosa koja važi u momentu uplate doprinosa.

Dobijeni rezultat predstavlja broj meseci koji se priznaju u staž osiguranja.

To znači da se staž osiguranja po osnovu obavljanja ugovorenih poslova (bez obzira na broj radnih sati) ne utvrđuje u istom kalendarskom trajanju koliko je trajalo obavljanje poslova po ugovoru već zavisi od iznosa ugovorene naknade.

(Penzionosani)

Vučić: Za 3 meseca biće otvorena pruga Novi Sad – Subotica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.