POČELI PROLEĆNI SETVENI RADOVI: Povrtari iz Glogonja provode po ceo dan na svojim njivama! FOTO

12:19

14.03.2023

Podeli vest:

Goran Jovičić

Povrtari iz Glogonja ovih dana su veoma vredni. Lepo vreme koriste za setvu krompira i od jutra do mraka su na svojim njivama. Svake godine poljoprivrednici najviše zarade od prodaje mladog krompira, međutim, ulaganja su znatno povećana i njihovi planovi se menjaju.

Goran Jovičić

Porodica Antić zna da da će najviše zaraditi oni koji prvi budu tržištu ponudili kvalitetan krompir. Posejaće četiri lanca, kao i prethodnih godina i očekuje rod od 5 tona mladog krompira po lancu. Ranije je od toga moglo dobro da se zaradi, ali sad zbog većih troškova očekuju manju dobit:

– Treba vam 150 kilograma semenskog krompira, to je 150 hiljada dinara, đubrivo vam treba bar 500 kilograma, to je još 70-80 hiljada, agrilna folija, ako hoćete rani krompir, i ona je 600-700 evra. To su baš velika ulaganja – kaže Živan Antić.

Predsednik Udruženja povrtara iz Glogonja Danail Vučkovski napominje da su trenutni vremenski uslovi idealni za ovaj posao:

– Zima je bila blaga, bilo je padavina u februaru, kad mi sadimo taj prvi krompir. U prvoj polovini februara sađena je određena količina ranog krompira, ranih sorti. One su najčešće pokrivene agrotekstilom i trebalo bi da stignu oko 1. maja- rekao je Vučkovski.

Goran Jovičić

Veliki je posao oko krompira. Uglavnom svi imaju mašinu za setvu, a kad dođe vađenje, kupci traže da je opran i skinute korice. Takav, ne može dugo da stoji, što povrtarima predstavlja dodatni problem:

– Ima nas dosta koji se bavimo ovim poslom, samo iz Glogonja nas 50 se dnevno pojavi na kvantašu, ne možemo svi da prodamo, tog dana je slabija potražnja, mi nemamo šta da radimo s njim, ne možemo da ga vratimo, ne možemo da ga ponovo skladištimo, tu pada cena i tu gubimo svi- žali se Antić.

Zato se dešava da je veća zarada u poslednje vreme na starom, nego na mladom krompiru, pa i Glogonjci menjaju svoje planove i ostavljaju rod u zemlji do jeseni.

– Stari krompir već dve godine za redom ima zadovoljavajuću cenu, možda i iznad proseka, ali kada se uračunaju novi troškovi proizvodnje, mislim da to nije neka izvanredna zarada, ali svakako je ima- napominje Vučkovski.

Kakva će biti ovogodišnja cena još uvek niko ne može da prognozira. Proizvođači se uzdaju u stalne mušterije, uglavnom nakupce iz Pančeva, Zrenjanina i Beograda, ali i u kvalitet svog proizvoda od kojeg kako kažu može i dalje lepo da se živi.

(Pančevac/G.J)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.