GRAFIKE NADE DENIĆ I MILANA JAKŠIĆA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI: Pogledajte kako je bilo na svečanom otvaranju izložbe VIDEO i FOTO

08:50

06.04.2023

Podeli vest:

Radovan Đerić

Umetnici Nada Denić i Milan Jakšić, u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu, sugrađanima predstavljaju svoje grafike izvedene u tehnici suve igle.

Pogledajte delić atmosfere sa otvaranja izložbe pod nazivom „Duboko crna/Deep Black – Pokret granice/Move Borders”:

– Predstavljene grafike, nastale su u protekle tri godine, u vremenu koje je iz korena promenilo našu stvarnost. Iz vremena optimizma prethodnih decenija osvanuli smo u postpandemijskom vremenu opšte ravnodušnosti. Sada smo svesni da je u ljudskom društvu moguće i kretanje unazad, rekli su umetnici. 

Radovan Đerić

– Naziv izložbe sugeriše da grafike koje nastaju tehnikom suve igle, popunjavanjem i šrafiranjem ploče čeličnom iglom daju specifičnu baršunastu, duboku crnu boju na papiru, koja pruža poseban efekat. Odnos između duboke crne kao fleke i papira bele boje pokrenuo je u nama veliki broj pitanja na koja smo pokušali da odgovorimo kroz ovu izložbu. Efekat ovako odštampane crne boje na grafikama odredio je i formu grafika i mere crne i bele boje koje ih definišu, navode umetnici.

Radovan Đerić

Nada Denić je završila Likovnu akademiju u Beogradu, 1979. godine. Postdiplomske studije na odseku vajarstva u Beogradu završila je 1981. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1980. godine. Zajedno s Milanom Jakšićem, osnivač je dve likovne manifestacije – Bijenale crteža Srbije i Međunarodni bijenale grafičke umetnosti Ex libris. Dobitnica je nagrada za skulpturu, keramiku, slikarstvo i grafiku.

Radovan Đerić

Milan Jakšić je završio Pravni fakultet u Beogradu, 1977. godine, a od 1976. do 1979. studirao je na Likovnoj akademiji u Novom Sadu. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 1985. godine. Zajedno s Nadom Denić, od 2006. godine, osnovao je dve likovne manifestacije – Bijenale crteža Srbije i Međunarodni bijenale grafičke umetnosti Ex libris. Dobitnik je nagrada za slikarstvo, crtež i grafiku i nagrade za društveno angažovanje u oblasti kulture.

Radovan Đerić

– Moje grafike su nastavak istraživanja i prakse sagledavanja vizuelnih objekata koji se ponavljaju, kao opšte prepoznatljive industrijske šare na tekstilu ili tapetama. Predstavljeni su odnosi većih i manjih crnih površina koje se ponavljaju u nizu vertikalnih i horizontalnih savremenih grafizama. Sada te industrijske šare, koje su opštepoznate, postaju grafike, odnosno umetnički predmeti koji odišu duhom vremena. Umnožavanjem i ređanjem ovih simbola pokušavam u isto vreme da ih trivijalizujem. Umetnost treba da ih svede na minimalni značaj, da prikaže ono što one i jesu, da prikaže geometrijske znake i osnovu za umetničku grafiku o našem vremenu. Iako znam da ljudsko oko ima sklonost da u svemu, pa i u apstrakciji, vidi fabulu i naraciju – rekla je umetnica Nada Denić.

Radovan Đerić

– Sve moje grafike polaze od ideja i filozofije granica kojima sam se bavio tokom prethodne i tekuće decenije. Ovo opredeljenje je zasnovano na stvarnom okruženju koje već decenijama nosi karakter „zatvorenog društva”. Na ovim grafikama pokušao sam da to, u uslovima kolektivnog osećanja teskobe, još bolje objasnim i pokažem. Tema grafika su svakodnevni industrijski predmeti, kuhinjski pribor, testere i daske za toalete i drugo, koji su predstavljeni kao crni objekti i fleke, kao i geometrijski crteži širokih crnih linija koji treba da prikažu omeđeni prostor. Ovi crni predmeti nose u sebi opipljivu dramu i istovremeno se sugeriše postojanje crno-belog sveta kao karaktera savremene civilizacije, koja je omeđena silama van ljudske moći – kaže je Milan Jakšić.

Radovan Đerić

Izložba nazvana „Duboko crna/Deep Black – Pokret granice/Move Borders” u Galeriji savremene umetnosti biće postavljena do 21. aprila.

(Pančevac/Video i foto: Radovan Đerić)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.