STIŽE NAM OLUJNI VETAR: Meteorolog upozorava na udare i do 80 kilometara na sat

16:05

11.04.2023

Podeli vest:

Vremenska prognoza
Pančevac

Prethodnih dana vreme u Srbiji bilo je veoma promenljivo i hladno, povremeno sa padavinama, ali vetar je uglavnom bio slab. Posle dužeg perioda sa slabim vetrovima, sreda i petak doneće nam vrlo vetrovito vreme.

U Srbiji će u sredu biti veoma vetrovito. Iznad našeg područja biće izražen gradijent vazdušnog pritiska, odnosno razlika, jer će se iznad severa i zapada Srbije i Balkana nalaziti viši vazdušni pritsak, a iznad istoka Srbije i Balkana nalaziće se snižen vazdušni pritsak. Takva sinoptička situacija usloviće da u Srbiji u sredu bude veoma izraženo severozapadno visinsko strujanje.

U većem delu Srbije u sredu će duvati umeren do jak severozapadni vetar, uz udare preko 40, pa i preko 50 km/h, dok će najjači vetar duvati na istoku Srbije. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini i na planinama istočne Srbije severozapadni vetar imaće povremeno olujne udare i preko 60-70 km/h, pa se preporučuje oprez i na otvorenom, ali i u saobraćaju, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

Dobra vest je da će u sredu biti sunčano i da se očekuju prosečne temperature za april. Maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C, u Beogradu do 17°C. Najjači vetar duvaće pre podne i sredinom dana, dok bi krajem dana vetar oslabio, a u noći ka četvrtrku biće u skretanju na slab južni.

Tokom četvrtka dan će biti pravi prolećni, uz sunčano vreme i slab južni i jugoistočni vetar, a maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C. Inače, u drugoj polovini sedmice nad severozapadom Evrope i iznad Atlantika nalaziće se veoma snaža ciklon, koji će doneti orkansku oluju Britanskim ostrvima. Pod uticajem ovog ciklona, u severnom Jadranu formiraće se sekundarni ciklon, koji će jačati i u petak će se svojim centrom prmeštati preko severa Srbije i Panonske nizije prema centralnoj Evropi.

Osim što će ovaj ciklon doneti Srbiji jače pogoršanje vremena, doneće i košavu. U Srbiji će u petak duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Beograd, Vojvodina) i veoma jak, a na jugu Banata i u  donjem Podunavlju sa olujnim udarima i preko 80 km/h.

Prema kraju dana vetar će oslabiti i biti u skretanju na zapadni. Tokom većeg dela vikenda vetar će biti slab, a u nedelju posle podne i uveče ponovo će početi da duva košava, a jugoistočni vetar biće jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima.

STIŽE POGORŠANJE VREMENA: Meteorolog Čubrilo objavio detaljnu prognozu za april

(Pančevac/Telegraf)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.