NOVI RADARSKI SISTEM NA SRPSKIM DRUMOVIMA: Pančevci ne poštuju saobraćajne propise!

12:36

08.05.2023

Podeli vest:

MUP

Policijski službenici saobraćajne policije u Pančevu za samo tri dana uređajem „dual radar”, koji se prvi put koristi na našim putevima, otkrili su više od 650 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, pri čemu je merenje brzine vršeno isključivo u zonama pešačkih prelaza. Naime, Ministarstvo uvodi nov sistem nadgledanja saobraćaja, pa je na teritoriji našeg grada u proteklih nekoliko nedelja isprobavan savremen uređaj kojim se detektuju saobraćajni prekršaji nesavesnih vozača. U saopštenju MUP-a navedeno je da su radarom detektovani prekršaji prekoračenja dozvoljene brzine, nepropuštanja pešaka na obeleženom pešačkom prelazu i nepropisnog preticanja.
Patrola je u Spoljnostarčevačkoj ulici u zoni „Azotare” registrovala brzinu kretanja motocikla „jamaha” od 159 kilometara na sat, na delu puta u naselju, u zoni pešačkog prelaza, gde je ograničenje brzine 50, što je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima definisano kao nasilnička vožnja. Protiv vozača koji je upravljao motociklom biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, stoji u saopštenju MUP-a.
Pored toga, nadležni apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a posebno propise o ograničenju brzine kretanja, i da prilagode svoju brzinu kada se približavaju pešačkim prelazima, kako ne bi ugrožavali bezbednost pešaka.

Kada je reč o ovom novom sistemu, treba znati da tehnologija „dual radar” omogućava funkcionisanje sistema na mestima gde tradicionalni radarski sistemi nisu mogli, jer poseduje elektroniku koja eliminiše uobičajene probleme radara, kao što su fantomski signali, refleksije i drugi problemi povezani sa smetnjama. Tehnologija se zasniva na primeni dvaju dopler radara. Prvi radar detektuje brzinu vozila, a drugi radar određuje tačnu poziciju vozila. Na taj način precizno se određuju brzina vozila, saobraćajna traka kojom se vozilo kreće i pozicija snimljenog vozila.
Sistem čini tzv. industrijska foto-kamera visoke rezolucije, koja u kombinaciji s klasičnim ili infracrvenim blicem snima fotografije savršenog kvaliteta.

Ovaj sistem je mnogo naprednijih od prethodnih jer daje preciznije rezultate merenja zbog dvostruke provere brzine. Ujedno omogućava veći broj detektovanih i snimljenih prekršaja i bolju detekciju vozila, naročito motocikala i vozila koja se kreću zaustavnom trakom ili van kolovoza.
Posebno je interesantno to što ova oprema može istovremeno da registruje više vozila u prekršaju (sistem za svako vozilo na slici pravi zaseban zapis o prekršaju s preciznom identifikacijom vozila i saobraćajne trake kojom se kreće). Jedan uređaj pokriva šest saobraćajnih traka.
„Dual radar” može biti postavljen na stub ili portal (kao stacionarni sistem), na tronožac, ili u vozilu (kao mobilni sistem).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.