NIS PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU: Poslovanje u skladu s globalnim ciljevima UN

10:21

21.06.2023

Podeli vest:

NIS

Kompanija NIS objavila je Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu, tokom koje je nastavila da pruža snažan doprinos osnovnim principima održivog razvoja: ekonomskom napretku, razvoju ljudskih resursa, zaštiti životne sredine i podršci zajednici. U oblasti održivog razvoja kompanija NIS se rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i u Izveštaju prepoznaje dvanaest od sedamnaest ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim aktivnostima.

Kompanija NIS je pionir u Srbiji u izveštavanju u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative, budući da je ovo trinaesti uzastopni verifikovani izveštaj NIS-a. Upravo publikovanim izveštajem koji je verifikovala nezavisna revizorska kuća TPA Revizija d. o. o. kompanija neguje tradiciju da na transparentan i sveobuhvatan način svim zainteresovnim stranama predstavi informacije u vezi s doprinosom ostvarenju ciljeva održivog razvoja, strateškim ciljevima kompanije, kao i opredeljenjima i rezultatima NIS-a.

U Izveštaju se, između ostalog, navodi da su u izazovnoj 2022. godini prioriteti NIS-a bili uredno snabdevanje tržišta naftnim derivatima i očuvanje socijalne stabilnosti zaposlenih, te da su oba cilja uspešno realizovana. Tako je u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno 4,42 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je najbolje ostvarenje od 2009. godine. NIS je, takođe, uspeo da odgovori na uvećanu potražnju na tržištu, pa ukupan obim prometa naftnih derivata u 2022. godini iznosi 4,36 miliona tona, što je osam odsto više u odnosu na rezultat ostvaren godinu dana ranije.

Pored toga, u rad je puštena TE-TO Pančevo, a proizvedena električna energija upućivana je isključivo u domaći elektroenergetski sistem kako bi se doprinelo stabilnosti u snabdevanju domaćih potrošača električnom energijom. U razvojne projekte u prošloj godini NIS je uložio 22,1 milijardu dinara, što je devet odsto više u odnosu na kapitalna ulaganja 2021. godine.

Prema rečima Kirila Tjurdenjeva, održivi razvoj za NIS pre svega znači napredak i odgovornost.
– U kompleksnom poslovnom okruženju, koje pred nas postavlja brojne i različite izazove, naša posvećenost održivosti jedna je od ključnih pretpostavki dugoročnog razvoja NIS-a. Ona je i odraz našeg prihvatanja odgovornosti koju kompanija ima kada je reč o zaštiti životne sredine i daljem napretku zajednice u kojoj radimo. U svetu koji se ubrzano menja nastojimo da pronađemo najefikasnije odgovore na zadatke koji se pred nas postavljaju. Baš kao i druge naftne kompanije, i NIS je pred izazovom da nastavi da obezbeđuje dovoljne količine energije na tržištu po povoljnim cenama, kako bi se podsticao dalji ekonomski napredak. Pritom, pred nama su i dodatne prepreke koje sa sobom donose energetska tranzicija, digitalizacija i zahtevi da se doprinese dekarbonizaciji i usporavanju klimatskih promena. Ali za nas ovi procesi nisu samo izazovi, već i nove prilike. Zbog toga smo posvećeni pronalaženju inovativnih rešenja, uvođenju novih tehnologija i kontinuiranom poboljšanju naših procesa s ciljem smanjenja uticaja na životnu sredinu – rekao je Tjurdenjev i dodao da NIS i u 2023. godini započinje novi investicioni ciklus, koji će biti udvostručen u odnosu na prošlu godinu.

(Pančevac/Z.Stanižan)

VELIKI ZAJEDNIČKI PLES U DOLOVU Uz pačju igru roditelji i deca proslavili kraj školske godine!

SAOBRAĆAJNA NESREĆA U DOLOVU! U voćnjaku povređena jedna osoba! Sa povredama grudnog koša i kuka prevezena u bolnicu!

PANČEVAC ALEKSA RAKONJAC ŠAMPION SRBIJE U STRELJAŠTVU Velimir Niniković uzeo bronzu na takmičenju u Novom sadu!

NAJBOLJI PANČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI DOBILI OD GRADA PO 12.000 DINARA Program upotpunili učenici Muzičke škole Jovan Bandur! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.