SVETINJA ČIJA ZVONA SE ČUJU 300 GODINA KONAČNO DOBILA PUT ZA HODOČASNIKE: Manastir Kumanica oreol SRPSKE duhovnosti

15:29

02.07.2023

Podeli vest:

Rina

Za meštane udaljenih sjeničkih sela Bare, Vrbnica, Visočka pa sve do manastira Kumanica na samoj granici sa Crnom Gorom, 16 kilomatara novog asfaltnog puta znači više od obične saobraćajnice.  Ovaj put koji se gradi po nalogu predsednika Aleksandra Vučića vraća život u opustela sela, a za meštane data reč i ispunjeno obećanje predsednika zalog su za bolju budućnost u koju svi veruju.

Rina

Manastir Kumanica smatra se oreolom srpske duhovnosti u raškoj oblasti. Mesto je verskog hodočašća u koga u potrazi za duševnim i telesim ozdravljenjem pohode mnogi posetioci. Smatra se kultnim isceliteljskim manastirom u kome su mošti Grigorija Kumaničkog. Iako se nalazi na teritoriji opštine Sjenica do njega je iz tog pravca bilo praktično nemoguće doći.

„Pisali smo molbu presedniku Vučiću da nam izađe u susret da nam se uradi asfaltni put. I on je ispunio obećanje i radi nam se asfaltni put. Do samog manastIra bilo je još 100 metara makadama, pa smo zamolili direktore iz preduzeća Novi Pazar put da nam to urade. Tako da meštani neće moći da kažu da je put bio razlog zašto nisu dolazili na bogosluženja”, rekao je za RINU iguman manastira Kumanica otac Nikolaj.

Rina

Skoro 300 godina čuju se zvona iz manastira i svakog dana se služi sveta Božanstvena Liturgija.

Monahinja u manastiru, mati Gavrila kaže da je put bio jako loš i da koliko god da su ga nasipali i radili propuste, voda ga je svaki put odnela.

„Slava Bogu na svemu, i onome ko je dozvolio i ko je učinio i ko je uradio put, da ih Gospod nagradi.”

Rina

Ana Vitorović često posećuje manastir i ovaj asfalt do svetinje joj mnogo znači.

„Znači i nama koji smo posetioci, i koji ovde dolazimo često, a znači i monasima.”

Put Bare – Kumanica bio je nedosanjani san mnogim generacijama i kada je asfalt stigao do sela Vrbnice, potajna želja svih meštana bila je da on stigne i do svetinje koja ih je na ovim prostorima i održala. A sve oči bile su uprte u predsednika države.

„Danas ugrađujemo prvi noseći sloj u dužini od 870 metara, u stvari 1.040 tona asfalta. Planirna su dva sloja, prvi debljine 7 cm i drugi od 4 cm. Od zemljanih radova do sada je urađeno preko 18.000 kubika iskopa, preko kilometar i više kanala, isto toliko ivičnjaka i drenaža”, istakao je šef gradilišta Saudin Ljajić.

Rina

Pomoćnik direktora „Novi Pazar put” Ivan Veljević navodi da prema nalogu predsednika države i Ministarstva građevine i Puteva Srbije je urađena kompletna rehabilitacija puta u dužini od 16 kilometara.

„Rehabilitacija se radila u tri etape, a ukupna vrednost radova je 413 miliona dinara, dok su radovi završeni 60 dana pre roka. Putni pravac Sjenica – Bare – Vrbnica – Kumanica veoma je važan jer povezuje magistralni put Prijepolje – Bjelo Polje”, kazao je Veljović.

Rina

Za meštane ovog kraja, put koji povezuje nekoliko sela glavni je razlog zašto su mnogi odlučili da ostanu na pradedovskim ognjištima.

(Pančevac/Rina)

ZAŠTO RODE NAJVIŠE VOLE BANAT? Evo šta kaže ornitolog Vilmoš Barkocij šta ih privlači!

ČUVARI MAKEDONSKE TRADICIJE: Održana manifestacija „Zelnik fest“ u Kačarevu FOTO

IMALI SU MOST, A ONDA GA JE BUJICA POTPUNO ODNELA: Porodica Raković dobila novi prelaz brzom intervencijom

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.