GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija knjige Marije Jovović „Srpski heroj u vučijoj jazbini“

20:27

04.07.2023

Podeli vest:

Gradska biblioteka Pančevo Katarina Janković

U čitaonici gradske biblioteke Pančevo će se u četvrtak, 6. jula u 19.30 sati, održati promocija knjige „Srpski heroj u vučijoj jazbini“ autorke Marije Jovović.

O knjizi će govoriti autorka, Marija Jovović i Mile Bosnić, diplomirani politikolog.

Blagoje Jovović rođen je 1922. godine u selu Kosić kod Danilovgrada u plemenu Bjelopavlića. On je služio Jugoslovensku vojsku u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi.

Kada se partizansko-četnički sukob završio 1944. godine Blagoje Jovović je emigrirao u Italiju, gde je boravio u raznim izbegličkim logorima i radio razne poslove. Jedan period svog boravka je radio za italijansku Tajnu obaveštajnu službu. Za vreme rada u Tajnoj službi upoznao je Jevreje koji su ga obavestili da zloglasni zločinac Ante Pavelić tu boravi i da ga tu čuvaju. Tada je Blagoje prvi put došao na ideju da pronađe Pavelića i da izvrši atentat na njega što se konačno i dogodilo 10. aprila 1957. godine u Argentini.

Blagoje je 1999. godine, nakon 55 godina, prvi put posetio SR Jugoslaviju. Doputovao je iz Argentine i posetio manastir Ostrog. Tom prilikom je Mitropolitu Amfilohiju priznao da je on čovek koji je izvršio atentat na Anta Pavelića i posle toga je šira javnost saznala identitet čoveka koji je pucao na Pavelića u Lomas de Palmoru, Buenos Ajresu.

Tada je posetio svoje rodno selo Kosić i groblje svojih predaka. Preminuio je posle par meseci od prve i poslednje posete svom rodnom kraju, 2. juna 1999. godine u Rosariju, Argentini.

Nekadašnja Zagorska ulica u Zemunu od prošle godine nosi ime Blagoja Jovovića, a u toj ulici je otkrivena i spomen–ploča posvećena Jovoviću.

(Pančevac)

CRTAJMO U PARKU: Radionica ilustracije i karikature od 19. jula u Gradskom parku

VESLAČKI KLUB „TAMIŠ“ ORGANIZUJE BESPLATNU ŠKOLU VESLANJA ZA ĐAKE: Obuka počinje prvog avgusta, prijave od 15. do 31. jula

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.