EVO KAKO DA SPREČITE KVARENJE NAMIRNICA TOKOM LETA Sedam saveta zbog kojih nećete morati da bacite ni dinar više na kupovinu novih

19:28

20.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Održavanje namirnica tokom leta zahteva posebnu pažnju zbog viših temperatura koje mogu ubrzati njihovo kvarenje.

Donosimo vam nekoliko saveta kako pravilno rukovati i čuvati namirnice tokom leta.

HLADITI NAMIRNICE

Ako kupujete namirnice na otvorenom pijaci ili u prodavnicama, pobrinite se da ih brzo ohladite nakon povratka kući. Namirnice poput mesa, mlečnih proizvoda i voća i povrća koje zahtevaju hlađenje treba što pre staviti u frižider ili zamrzivač.

REDOVNO PROVERATI TEMPERATURE FRIŽIDERA

Postarajte se da je temperatura frižidera postavljena na odgovarajući nivo (oko 4°C), kako bi se osiguralo pravilno čuvanje namirnica. Ako je potrebno, koristite termometar da biste proveravali temperaturu.

IZBEGAVATI OSTAVLJANJE HRANE NA SUNCU

Ako planirate da se duže zadržite napolju, ne ostavljajte namirnice na direktnom suncu ili u zagrejanim vozilima. Visoke temperature mogu ubrzati kvarenje hrane i izazvati razvoj bakterija.

PROVERAVATI DATUME ISTEKA

Redovno proveravati datume isteka namirnica, posebno kod proizvoda poput mleka, jogurta, jaja i drugih lako kvarljivih proizvoda. Potrudite se da prvo koristite one sa kraćim rokom trajanja.

PRAVILNO SKLADIŠTITI VOĆE I POVRĆE

Voće i povrće poput jagoda, borovnica, paradajza, krastavaca i salate treba držati u frižideru, u posebnim prehrambenim fiokama, kako bi se očuvala svežina i sprečilo kvarenje.

SUPE, BRAŠNO I ŽITARICE ODLOŽITI NA SUVO I HLADNO MESTO

Namirnice poput brašna, testenine, pirinča i žitarica treba čuvati u zatvorenim posudama na suvom i tamnom mestu, kako bi se sprečilo kvarenje i prisustvo insekata.

KORISTITI POSUDE ZA ČUVANJE HRANE

Ako ostaje viška hrane nakon obroka, stavite je u hermetički zatvorene posude pre nego što je stavite u frižider. To će sprečiti prodiranje mirisa i produžiti svežinu hrane.

ODRŽAVATI HIGIJENU

Pre rukovanja hranom, uvek operite ruke sapunom i toplom vodom. Takođe, obratite pažnju na čistoću posuđa i radnih površina kako biste sprečili kontaminaciju hrane.

Pravilno rukovanje i čuvanje namirnica tokom leta pomaže da se očuva njihova svežina, spreči kvarenje i smanje rizici od trovanja hranom. Ovi saveti će vam pomoći da bezbedno uživate u svim ukusima letnjih namirnica.

(Pančevac)

VELIKI USPEH NAŠIH DEVOJAKA: Tri medalje za srpski tim na Evropskoj informatičkoj olimpijadi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.