DO SADA JE SVE IZDRŽAO, ALI SUPERĆELIJSKU OLUJU NIJE Sveti hrast star 400 godina oborio nalet oluje kod Kragujevca! FOTO

09:48

21.07.2023

Podeli vest:

RINA

Kragujevac – Viševekovni hrast u selu Masloševo kod Kragujevca koji za meštane ima poseban značaj jer ga smatraju i svetim drvetom starim preko 400 godina, srušen je tokom superćelijske oluje koja je zahvatila Srbiju.

Do sada je izdržao sve oluje i vremenske nepogode, ali pao je pod jačinom do sada ne doživljenog vetra orkasnke jačine. Prema starom narodnom verovanju kod Srba, ovaj hrast je predstavljao – drvo zapis ispred kog su se ljudi molili za zdravlje i berićet.

RINA

– Tu su se održavale litije, narod se okpljao u dobru i zlu. Ovaj hrast je jedini preživeo posleratne vlasti i star je oko 400 godina. Sve je izdržao, ali nije mogao da se izbori sa ovom strašnom olujom. Poklonio se večnosti, kao njen dugogodišnji svedok i odneo sa sobom istine o mnogo zla a vrlo malo dobra što se pod njim dešavalo“, kaže za RINA Radoslav Ćatić iz Masloševa.

On naglašava da drvo zapis ima poseban značaj kod srpskog naroda i zbog tako velikog poštovanja ovakvog svetog drveta ovdašnji meštani će se uz molitvu oprostiti od njega.

RINA

– Moje komšije i sinoraši kao i Pantelići iz Blaznave su pozvali sveštenika pa će se pored hrasta održati molitva, sakupićemo grane uz panj i tu će ostati da satruli. Već smo se dogovorili da na jesen na tom mestu posadimo tartufom oplemenjen hrast koji će ostati mlađim generacijama u amanet“, ističe Ćatić.

On dodaje da je nekada u gotovo svakom selu postojalo jedno drvo svetilište koje se zvalo „zapis“, zbog toga što je na njemu bio urezan ili zapisan krst i bilo je osveštano. Drvo zapis nalazilo se u centru sela i bilo je glavno kultno mesto a njegova uloga posebno je istaknuta u vreme obeležavanja seoske slave, kada su se na tom mestu okupljali seljani kao u crkvi.

 

(Pančevac/RINA)

GROM UDARIO U MILANOV SENJAK I ZAPALIO SVE Vatrogasci se satima borili s vatrom u selu Jajčić kod Ljiga! Izbio požar ogromnih razmera! FOTO

ŠTO MANJI TO BOLJI, NEMCI GRICKAJU SRPSKE KORNIŠONE DOK GLEDAJU UTAKMICU: Mila se odlučila na uzgoj ovog povrća, za par meseci zaradila godišnju platu FOTO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.