PRINOSI ZA 5 POSTO VEĆI UKOLIKO SE IZVRŠE MERE ZAŠTITE U toku polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca!

09:37

26.07.2023

Podeli vest:

Canva

U toku je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca, a u narednih nekoliko dana se očekuje i početak piljenja larvi. Stručnjaci iz PIS-a preporučuju blagovremeno delovanje.

Od ove štetočine, najugroženiji su usevi semenskog kukuruza, kukuruza šećerca i paprike. Proizvođači merkantilnog kukuruza treba da imaju u vidu da se prinosi uvećavaju za oko 5% ukoliko se izvrše hemijske mere zaštite za suzbijanje kukuruznog plamenca. Takođe, suzbijanjem ove štetočine smanjuje se i rizik od pojave mikotoksina u zrnu kukuruza jer se sprečavaju oštećenja na klipovima i prodor gljiva prouzrokovača plesni.

Prag štetnosti za kukuruznog plamenca je 5% biljaka sa jajnim leglima kod semenskog kukuruza i kukuruza šećerca i 10% kod merkantilnog kukuruza.

Proizvođačima kukuruza i paprike preporučuje se stalan pregled useva na prisustvo jajnih legala.

Po postizanju pragova štetnosti i na početku piljenja larvi, u cilju sprečavanja ubušivanja larvi u klip, preporučuje se primena nekog od sledećih insekticida u usevima kukuruza.

 

(Pančevac/Agromedia.rs)

NOVO NEVREME U SRBIJI U ovom delu zemlje već pljušti, a očekuje se širenje kišne zone! Temperatura niža do 15 stepeni u opdnodu na juče!

DANAS SLAVIMO LETNJI ARANĐELOVDAN Običaji nalažu da su svi poslovi strogo zabranjeni! Ovo su verovanja za današnji praznik!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.